Hlavní obsah

Klimatické změny mají vliv na zbarvení a sexuální život hmyzu

Londýn

Vědci se obávají, že adaptace na globální oteplování může některým druhům hmyzu způsobit problémy s pářením, jelikož může změnit jejich barvu. Při vyšších teplotách se hmyz podle převládající teorie stává světlejším, kvůli čemuž klesá jeho šance na rozmnožování. Např. tmavě zbarvená dravá zákeřnice dokáže v chladném počasí lépe najít sexuálního partnera než její světlejší protějšek.

Foto: Profimedia.cz

Zákeřnice červená, dravý hmyz z čeledi zákeřnicovitých (ilustrační foto)

Článek

Tmavší samci se totiž v časných hodinách snáz zahřejí, a proto se mohou dříve věnovat ostatním věcem, zatímco ostatní brouci se ještě zahřívají. Vyplývá to ze studie, o níž minulý týden napsal list The Guardian.

„Na jedné straně bychom se mohli radovat a říkat si: Jak se hmyzu daří? Reaguje na klimatické změny. Nemusíme se o něj bát,“ zmínila Mariella Herbersteinová, behaviorální ekoložka z Macquarie University v australském Sydney.

„A pak bychom se mohli druhý den probudit a říct si: A sakra – už se nemohou najít, protože ztratili opravdu důležité identifikační barvy, které jim pomáhají nalézt partnera,“ zvedla varovně prst.

Znečištění prostředí mění barvu ptačích vajec. Vědci odhalili dopad těžkých kovů

Věda a školy

Mezi vědci podle Herbersteinové převládá teorie, že když se zvýší teplota, hmyz se do značné míry vyvíjí tak, že produkuje méně pigmentu melaninu, který reguluje jeho odstín, a stává se světlejším a jasnějším.

Kupříkladu zářivá křídla žluťáska Meadova ze severoamerických hor v průběhu času s rostoucí teplotou blednou, vyplývá ze studie z roku 2016.

Foto: Profimedia.cz

Žluťásek Meadův

V období od 80. let 20. století do roku 2000 bylo stále méně pravděpodobné, že slunéčko dvojtečné bude mít křídla černá s červenými skvrnami namísto červených s černými skvrnami.

Tmavých skvrn na hřbetě mandelinek také ubývá s teplejším jarem.

Trend blednutí není stoprocentní

Uvedený trend ale podle týmu Herbersteinové není jednoznačný. Následná studie žluťásků Meadových, která zkoumala více než 800 motýlů nasbíraných pro muzejní vzorky v letech 1953-2013, zjistila, že v některých oblastech jejich světle žlutá křídla v průběhu času opět ztmavla.

V Česku začalo první letní sčítání motýlů za účasti veřejnosti

Věda a školy

Podle studie z roku 2018 zase jeden druh strašilky (tropický hmyz vypadající např. jako větvička - pozn. red.) s postupem času, jak se oteplovalo, zezelenal a ztmavl, stejně jako jeden druh svítilek (obecně tropický či subtropický hmyz příbuzný cikádám - pozn. red.), když vědci odebírali vzorky výš v horách.

Podle autorů nejnovější studie, o které je primárně tento článek, to může být způsobeno tím, že výzkumníci pracují s omezeným souborem dat a že většina z mála shromážděných údajů pochází z podobných studií s podobným hmyzem na podobných místech. Je to pravděpodobně také proto, že melanin nemá pouze funkci související s teplem, ale podílí se i na imunologické obraně a pomáhá chránit před ultrafialovým zářením ze slunce.

Barva se však také podílí na přilákání partnerů, maskování před predátory nebo kořistí a umožňuje jednomu příslušníkovi druhu snadno rozpoznat ostatní – to vše by se mohlo zvyšováním teploty změnit.

„Pokud ovlivňujeme jejich rozmnožování, máme vážný dopad na životaschopnost jejich populace,“ řekla Herbersteinová. „Je to prostě jedna z částí, na které musíme přijít,“ dodala.

Rozluštění této hádanky by podle entomologů mohlo hrát klíčovou roli při zjišťování, jak přesně by hmyz mohl přečkat klimatickou změnu.

Nechte brouka žít. I jedovatou majku fialovou

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám