Hlavní obsah

Kdy se vrátí astronauti, kteří uvázli na ISS? Do konce srpna NASA rozhodne

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) rozhodne do konce srpna, jak se dva astronauti uvázlí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátí na zemský povrch. Napsala to ve středu agentura AFP s odkazem na prohlášení představitele úřadu. Astronauti se buď vrátí na palubě lodi Starliner, která však měla při letu do vesmíru technické potíže, nebo za použití lodě Crew Dragon, jež má naplánovaný let zpět až v únoru.

Astronauti odletěli na ISS letos v červnuVideo: Reuters

Článek

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová docestovali na ISS na začátku června. K tomuto účelu byla poprvé použita kosmická loď Starliner, kterou vyrobila společnost Boeing.

Když se loď přibližovala k ISS, zaznamenala technické potíže kvůli úniku paliva a selhání několika naváděcích trysek. Posádka se měla vrátit na Zemi za použití této lodi 14. června.

Vrátí se Starliner s posádkou, nebo bez ní?

Část problémů s lodí Starliner se zřejmě podařilo vyřešit a NASA do konce měsíce musí rozhodnout, zda je loď dostatečně bezpečná pro zpáteční let s astronauty na palubě, uvedl šéf NASA pro operace ve vesmíru Kenneth Bowersox.

Pokud se Starliner neopraví, astronauti uváznou na ISS až do února

Věda a školy

Pokud NASA rozhodne, že loď není dostatečně bezpečná, vrátí se Starliner z vesmíru bez posádky.

V takovém případě by dvojice astronautů musela počkat na kosmickou loď Crew Dragon od konkurenční společnosti SpaceX. Ta na ISS odletí na konci září, na Zemi by se však měla vrátit až v únoru.

Podle šéfa astronautů NASA Joea Acaby snáší Wilmore a Williamsová neočekávaně dlouhý pobyt na ISS dobře. „Věděli, že tato mise nebude možná perfektní,“ uvedl Acaba podle listu The Independent s tím, že dvojice astronautů si byla vědoma, že při prvním letu do vesmíru kosmické lodě existují „jistá rizika“.

Selhání pro Boeing?

Pokud by se astronauti vrátili na palubě lodi konkurence, tak by to bylo pro Boeing velké selhání, poznamenala agentura AFP.

Boeing upraví design dveří, které upadly za letu Alaska Airlines

Ekonomika

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing.

Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Astronauti si na Mezinárodní vesmírné stanici uspořádali vlastní olympiádu

Koktejl

SpaceX dodá loď, která pomůže zlikvidovat vesmírnou stanici, oznámila NASA

Věda a školy

Výběr článků

Načítám