Hlavní obsah

Kdy se posádka Starlineru vrátí z ISS na Zemi? To teď nejsme schopni říct, přiznala NASA

Washington

Představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek uvedli, že nevědí, kdy se posádka kosmické lodi Starliner, která má závadu, bude moci vrátit na Zemi. Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová tak zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde jsou o měsíc déle, než se původně plánovalo. NASA připustila, že zvažuje i náhradní řešení pro jejich zpáteční let.

Foto: AFP PHOTO / NASA, Profimedia.cz

Fotografie z 6. června poté, co se astronauti Suni Williamsová a Butch Wilmore (oba vepředu v modrém) připojili k dlouhodobějším obyvatelům vesmírné stanice.

Článek

Dvojice astronautů odletěla na ISS za použití lodi Starliner 5. června, přistála tam druhý den a vrátit se měla 14. června. Nestalo se tak kvůli selhání naváděcích trysek lodi. Z pěti vadných trysek se mezitím čtyři podařilo zprovoznit.

Představitel NASA pro komerční lety Steve Stich sdělil novinářům, že není schopný určit, kdy se uskuteční let nazpět na zemský povrch.

„NASA má vždy nouzové řešení“

„Vrátíme se, až budeme připraveni,“ konstatoval Stich v reakci na dotazy ohledně termínu návratu dvou astronautů. Podle něj je prioritou, aby se oba astronauti vrátili na Zemi na palubě lodi Starliner.

Astronauti ze Starlineru už měli být dávno doma. Datum návratu z vesmíru pořád neznají

Věda a školy

Přiznal však, že NASA zvažuje i záložní řešení pro přepravu Wilmora a Williamsové. Např. posádkový modul Dragon společnosti SpaceX je dalším způsobem, jak dostat astronauty NASA na vesmírnou stanici a zpět.

„NASA má vždy nouzové možnosti,“ prohlásil Stich podle agentury AP.

Vědci a technici zatím zkoumají, co mohlo problémy, které se projevily při přistání k ISS, způsobit. Podle prvních analýz se zdá, že je mohlo způsobit vadné těsnění, jak zmínil Mark Nappi ze společnosti Boeing, která loď Starliner vyrobila. Podle něj jsou však nezbytné další analýzy.

NASA si před 10 lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let lodi Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos na začátku června.

Falešné informace a zanedbané kontroly. Úřady odhalily, proč musí Boeing platit tučnou pokutu

Ekonomika

SpaceX dodá loď, která pomůže zlikvidovat vesmírnou stanici, oznámila NASA

Věda a školy

Výběr článků

Načítám