Hlavní obsah

Jednoho z astronautů po návratu z ISS hospitalizovali

Jeden z astronautů, kteří se v pátek vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), byl po návratu hospitalizován s nespecifikovaným zdravotním problémem. Později v sobotu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že byl opět propuštěn. Jeho jméno nebylo zveřejněno, avšak ze zpráv světových médií vyplývá, že šlo o jednoho z Američanů. Z ISS se vrátili tři Američané a jeden Rus.

Čtyři astronauti se vrátili na Zemi z ISS v modulu SpaceX, dopadli u FloridyVideo: Reuters

Článek

Agentura NASA neprozradila totožnost hospitalizovaného astronauta ani povahu zdravotních obtíží s odkazem na ochranu soukromí.

Nejmenovaný astronaut byl převezen do nemocnice krátce po návratu na Zemi. Z téměř osmiměsíčního pobytu na orbitálním komplexu se v pátek vrátili tito členové mise Crew-8: astronauti NASA Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a kosmonaut Alexandr Grebjonkin z ruské vesmírné korporace Roskosmos.

Loď Crew Dragon společnosti SpaceX s nimi úspěšně dopadla do vody u pobřeží Floridy v pátek dopoledne SELČ. Celá posádka pak byla převezena do zdravotního zařízení k prohlídce.

Čtyři astronauti přistáli v Mexickém zálivu

Věda a školy

Podle pozdějšího vyjádření NASA se jeden z astronautů potýkal se zdravotním problémem a posádka byla letecky transportována do nemocnice ve floridské Pensacole, napsal sever SpaceNews.

Tři byli propuštěni z nemocnice hned

Zatímco tři členové posádky byli brzy propuštěni, jeden astronaut v ní dočasně zůstal na pozorování z preventivních důvodů pro blíže nespecifikovaný zdravotní problém.

NASA po jeho propuštění z nemocnice pouze oznámila, že už je daný astronaut v „dobrém zdravotním stavu“ a čeká ho „běžný rekondiční pobyt po letu“ v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu – stejně jako ostatní členy posádky mise Crew-8.

Na Zemi se po rekordně dlouhém pobytu na ISS vrátili ruští kosmonauti. S nimi i Američanka

Věda a školy

Z informací listu The New York Post, deníku The Guardian nebo portálu Space Daily (s odvoláním na report od agentury AFP) vyplývá, že jde o jednoho z Američanů, jelikož se o příslušné osobě píše jako o „astronautovi NASA“. Stejně tak o něm referovala i agentura Reuters v prvním článku o jeho (případně její) hospitalizaci.

Odklady na oběžné dráze

Mise Crew-8 dorazila k ISS 5. března a původně se měla vrátit na Zemi v září. Pobyt na oběžné dráze si však výše zmíněná čtveřice prodloužila, protože bylo třeba, aby jejich kosmická loď posloužila jako případný nouzový dopravní prostředek pro dva členy mise Starliner od firmy Boeing Barryho Wilmorea a Sunitu Williamsovou.

Amerického prezidenta volí i astronauti uvázlí na oběžné dráze

Volby USA

Ti odletěli na ISS na začátku června v kosmické lodi Boeingu při jejím prvním testovacím letu s posádkou. Na zemský povrch se měli vrátit po osmi dnech, původní plán ale narušilo selhání naváděcích trysek lodi. NASA v srpnu oznámila, že návrat ve Starlineru není pro astronauty dostatečně bezpečný, a loď se vrátila na Zemi bez posádky. Dvojice zůstala na orbitě.

Na konci září se pak k ISS připojila další vesmírná loď, Crew Dragon, v rámci mise Crew-9, která přivezla dvoučlennou posádku a příští rok v únoru odletí zpět na Zemi se čtyřmi astronauty včetně dvou členů neúspěšné mise Starliner.

Loď Crew Dragon už kotví u ISS, v únoru odveze zpět na Zemi astronauty Starlineru

Věda a školy

Jak nedávno připomněla stanice NBC News, aktuálně skončená mise Crew-8 měla po příletu další lodi zamířit zpět k Zemi 7. října, ale nedovolilo jí to špatné počasí. Všechny zóny NASA a SpaceX pro přistání jsou u pobřeží Floridy, kde panovaly nepříznivé podmínky včetně hurikánu Milton.

Na Mezinárodní vesmírné stanici nyní zůstávají čtyři Američané a tři Rusové.

Na ISS zachytili oko ničivého hurikánu Milton

Zahraniční

Výběr článků

Načítám