Hlavní obsah

Jasná kometa na dohled? Astronomové upozorňují na nové blížící se těleso

Může se rozpadnout při průletu kolem Slunce, ale může se naopak vyrovnat nejjasnějším kometám za poslední století. Jak to bude, zatím nevíme, jisté však je, že se k nám nová kometa Tsuchinshan-ATLAS blíží. Upozornili na to odborníci z České astronomické společnosti, Hvězdárny a planetária Brno a Hvězdárny Kleť s tím, že letos 12. října se může kometární jádro dostat k Zemi na vzdálenost 71 milionů kilometrů.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Ilustrační mapka oblohy s kometou Tsuchinshan–ATLAS ve druhé polovině října

Článek

Kometa jménem Tsuchinshan-ATLAS byla poprvé identifikována loni a dosud ji astronomové ještě neměli možnost pozorovat v přísluní, tj. na její dráze nejblíž ke Slunci, tudíž zatím tento objekt není příliš prozkoumaný.

„Jádro komety proletí 27. září kolem Slunce blíže, než se pohybuje planeta Merkur. V té chvíli se ale může podle některých předpovědí z důvodu slapového působení naší hvězdy rozpadnout a zcela rozplynout,“ upozornil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Pokud se tak nestane, 12. října se kometární jádro přiblíží k naší planetě na 71 milionů kilometrů – zhruba 200krát dále, než se od Země nachází Měsíc.

Nad Českem byly vidět polární záře i nová kometa

Věda a školy

Následně by mělo kosmické těleso putovat po značně protáhlé dráze směrem na periferii Sluneční soustavy. Předpokládá se, že se v roce 2237 ocitne ve vzdálenosti 200krát větší, než se pohybuje naše planeta kolem Slunce.

Nejlepší pozorování snad po 19. říjnu

Když se vrátíme do současnosti, tak pokud se splní všechny optimistické prognózy, začne se kometa po 12. říjnu objevovat nad jihozápadním obzorem asi hodinu po západu Slunce jako světlá skvrna s náznakem ohonu. Postupně projde Hlavou hada (západní část souhvězdí Hada), souhvězdím Hadonoše a Ocasem hada (východní část souhvězdí Hada).

„I když bude rušit Měsíc, určitě ji sledujte z míst s dobrým rozhledem a daleko od pouličního osvětlení,“ radí Dušek.

Snad nejlepší to podle astronomů bude po 19. říjnu, kdy se Měsíc přesune do druhé poloviny noci. Na večerní obloze může být v té době viditelný ohon komety o úhlové délce až 20 stupňů.

A jak je na tom kometa nyní? „Teď je vidět z jižní polokoule a je už na hranici pozorovatelnosti pouhým okem,“ sdělil Novinkám za Českou astronomickou společnost její tiskový tajemník a astronom Pavel Suchan.

„Nebeské kočky“ si dělají, co chtějí

Stane se ale Tsuchinshan-ATLAS skutečně „velkou kometou“, jakými byly např. Hale-Bopp v roce 1997 či Neowise v roce 2020? Po pravdě řečeno, i vědci na toto odpovědí slovy „těžko říct“.

Komety jsou totiž podle Duška něco jako „nebeské kočky“. „Mají ocas a stejně jako ty pozemské si dělají, co uznají samy za vhodné. Jinak než pozorováním se o tom ale nepřesvědčíte,“ uzavřel.

Kometa Tsuchinshan-ATLAS

Dosud prakticky neznámá vlasatice poprvé v lednu 2023 uvízla v zorném poli detektorů Observatoře na Purpurové hoře v čínském Nankingu (Tsuchinshan znamená transkripci názvu observatoře), v únoru pak jihoafrického robotického dalekohledu pro vyhledávání blízkozemních planetek systému ATLAS (z angl. Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Odtud její poněkud krkolomný název C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).

zdroj: Česká astronomická společnost

Fotografii komety nad Kunětickou horou vybrala NASA jako astronomický snímek dne

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám