Hlavní obsah

Hrozba pro mořské druhy? Hluboko v oceánech jsou horké oblasti

Společná studie australské Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) a čínské Akademie věd zjistila, že oblasti s výrazně teplejší vodou v hlubinách oceánů mohou být „značně podhodnocené“. Poukazuje to na dosud z velké části přehlížený aspekt oteplování moří.

Foto: Reuters

Blednutí korálových útesů, ilustrační snímek

Článek

Podle studie, kterou minulý týden zveřejnil vědecký časopis Nature, je 80 procent těchto teplotních vln v hloubce více než 100 metrů nezávislých na oteplování na hladině. Na základě pozorování více než dvou milionů profilů teplot světových oceánů to zjistili vědci z obou institucí.

„Tato zjištění prohlubují naše chápání četnosti a intenzity extrémních teplotních událostí pod hladinou oceánů a jejich možných důsledků,“ řekl podle agentury Reuters hlavní vědecký pracovník CSIRO Ming Feng.

Stále častější jevy

Oblasti s výrazně teplejší vodou v mořích, tedy podmořské teplotní vlny, jsou podle výzkumníků dlouhotrvající teplotní události, které mohou vážně poškodit mořské biotopy, jako jsou např. korálové útesy, a mít dopady na mořské druhy a jejich přesuny.

Vědci objevili na mořském dně záhadný zdroj kyslíku. Vyrábí ho hodně a nepotřebuje světlo

Věda a školy

Tyto jevy se kvůli globálnímu oteplování objevují stále častěji, čímž dochází ke „katastrofálním ekologickým a socioekonomickým dopadům“, tvrdí vědci.

Většina předchozích studií o mořských teplotních výkyvech se zaměřovala na projevy na hladinách, které vycházely z mnoha dostupných satelitních pozorování teploty mořské hladiny.

Zjištění odděleného, hlubšího oteplování je obzvláště znepokojivé, protože „extrémní teplotní jevy pod mořskou hladinou jsou ekologicky znepokojivější, neboť ovlivňují životní prostředí většiny mořských primárních producentů a konzumentů“, stojí v odborném článku.

Mořské proudy a víry

Výzkum rovněž poukázal na vliv oceánských proudů a zejména vírů na podmořské oteplování, což naznačuje, že jsou hlavní příčinou způsobující podpovrchové události.

Víry v oceánu totiž mohou ovlivňovat okyselování, hladinu kyslíku a koncentraci živin v oceánu.

Tání ledovců ve Švýcarsku je letos vlivem horkého léta nadprůměrné

Věda a školy

Pochopení příčin podpovrchových mořských teplotních vln, jako jsou víry, pomůže zlepšit vyhodnocování těchto jevů v oteplujícím se klimatu a také je v budoucnu předpovídat, uvedla CSIRO.

V této souvislosti je třeba připomenout, že letos jsme navíc již informovali o tom, že začalo tzv. čtvrté globální blednutí korálů. A také že kupříkladu teplota Tichého oceánu u Velkého bariérového útesu dosáhla v posledním desetiletí nejvyšší hodnoty za posledních 400 let, což největší systém korálových útesů ohrožuje.

Začalo čtvrté globální blednutí korálů

Věda a školy

Nejvyšší teploty oceánu za 400 let. Velký bariérový útes nemusí oteplování přežít

Věda a školy

Výběr článků

Načítám