Hlavní obsah

Přímý přenos z historické mise. Do volného vesmíru vystoupili první neprofesionální astronauti

Aktualizováno

Americký miliardář Jared Isaacman jako první neprofesionální astronaut v historii vystoupil do otevřeného kosmického prostoru. Loď Crew Dragon od společnosti SpaceX v tu chvíli letěla rychlostí přes 25 tisíc km/h ve výšce asi 730 kilometrů nad Zemí. V rámci mise Polaris Dawn, která uskutečnila první komerční výstup do volného vesmíru, Isaacmana následovala specialistka SpaceX Sarah Gillisová.

Článek

Mise Polaris Dawn poprvé v historii umožnila neprofesionálním astronautům opustit vesmírnou loď a vydat se na „procházku“ do otevřeného kosmického prostoru ve skafandru. Čtvrteční operace, kterou SpaceX přenášela živě včetně záběrů z modulu, oficiálně začala přípravou skafandrů všech čtyř členů posádky ve 12:12 SELČ. Poklop lodi se za potlesku z řídicího střediska na Zemi poprvé otevřel o 38 minut později.

Crew Dragon nemá přetlakovou komoru, takže před historickým výstupem musela být odtlakována celá kabina. Všichni členové posádky si proto vyzkoušeli nové bílo-černé skafandry od SpaceX, které plně otestovali právě Isaacman a Gillisová mimo prostory lodi.

Ve výstupech se vystřídali, přičemž v kosmu se podle agentury AP měli vždy rukou nebo nohou dotýkat lodi či připojené podpůrné konstrukce. K modulu je také poutalo 3,6 metru dlouhé lano.

Odstartovala mise, při které si poprvé vyjdou na „procházku“ na orbitě soukromí cestující

Věda a školy

Bezpečný pohyb pak usnadňovala speciální konstrukce připomínající zábradlí pojmenovaná Skywalker.

Foto: SpaceX (X)

Jared Isaacman vystupuje z lodi Crew Dragon do otevřeného vesmíru (snímek z videa od SpaceX).

Celá akce zabrala zhruba hodinu a půl a byla tedy zahájena Isaacmanovým výstupem, který byl zdárně ukončen. Přímo mimo kabinu kosmické lodi do volného vesmírného prostoru se oba měli podívat jen na 13, respektive sedm a půl minuty, avizoval na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Po výstupu už jsou zpět v lodi

Na řadě byla po veliteli mise Isaacmanovi zmíněná Sarah Gillisová, a i ona to zvládla.

Oba astronauti mise Polaris Dawn, kteří podnikli první soukromý výstup do volného vesmíru, tak již jsou zpět v lodi. Tu posléze čekalo opětovné natlakování, což se podle vyjádření SpaceX rovněž podařilo.

Na oběžnou dráhu Země dopravila Isaacmana a Gillisovou v úterý kosmická loď Crew Dragon firmy SpaceX Elona Muska, a to spolu se dvěma dalšími soukromými astronauty: pilotem s dvacetiletou zkušeností z amerického letectva Scottem Poteetem a vedoucí techničkou kosmických operací SpaceX Annou Menonovou. Na misi se všichni připravovali zhruba dva roky, prošli intenzivním výcvikem.

Odstartovala mise, při které si poprvé vyjdou na „procházku“ na orbitě soukromí cestujícíVideo: SpaceX, AP

Výstupy do volného kosmu dosud absolvovali jen astronauti vládních agentur ze Spojených států, Sovětského svazu a Ruska, Kanady, Číny a ze zemí zastoupených Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Za použití amerických a ruských skafandrů bylo od vzniku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v roce 2000 uskutečněno více než 270 výstupů do volného prostoru.

Ženy nejdál od Země

Program Polaris má zahrnovat celkem tři mise a financuje jej Isaacman spolu s firmou SpaceX. Úvodní mise bude mj. prvním velkým testem nových skafandrů od SpaceX a představuje nejnovější riskantní komerční milník, který chce Muskova vesmírná společnost překročit na cestě k budoucímu vybudování kolonie na Marsu.

Falcon 9 už zase létá

Věda a školy

Mise má podniknout na palubě 36 experimentů. Jedním z hlavních cílů je, aby loď vystoupala nejprve do výšky 1400 kilometrů (to se již povedlo), což je největší vzdálenost pilotovaného letu od Země od ukončení amerického lunárního programu Apollo.

Tehdejších misí se ovšem účastnili pouze muži, Gillisová a Menonová se tak stávají ženami, které se dostaly nejdál od naší planety. Pro srovnání, Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) krouží na oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů.

Na aktuální třetí den mise je tedy plánován první komerční výstup do volného vesmíru, který se odehrál na nižší oběžné dráze Země. Celá mise Polaris Dawn má trvat pět dní.

Za připomenutí ještě stojí, že Crew Dragon se na své cestě bude potýkat mimo jiné i s intenzivními dávkami radiace, které by mohly ohrozit posádku i vybavení lodi. Záření bude na palubě měřit zařízení HERA, které vyvinul americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA). Funguje díky integraci modulu s čipem Timepix, který vyrábí česká společnost ADVACAM.

Foto: Profimedia.cz

Osazenstvo mise Polaris Dawn

Pravidelné turistické lety do kosmu jsou za rohem. Za astronomickou částku

Cestování

Výběr článků

Načítám