Hlavní obsah

Generace Z plýtvá potravinami a špatně třídí odpad, ukázal výzkum

Generace Z, tedy lidé narozeni mezi lety 1995 a 2010, plýtvá potravinami více než generace předchozí. Celkem je to 43,4 gramu na osobu za den. Téměř o polovinu méně pak tito mladí lidé plýtvají, pokud bydlí s rodiči. Vyplývá to z prvního roku tříletého výzkumu zaměřeného na snižování potravinového odpadu u generace Z.

Foto: archiv MENDELU

Ilustrační foto

Článek

Data vyhodnocují odborníci z brněnské Mendelovy univerzity a z pražské Vysoké školy ekonomické. Zatím se ukazuje, že zástupci „zetka“ nejsou tak soběstační, jak by mohli být.

Analýza odpadu z kolejí

Na počátku výzkumu se konalo rozsáhlé dotazníkové šetření mezi studenty. Tým výzkumníků jej nyní doplňuje o výsledky rozborů směsného komunálního odpadu, jehož svozy se konaly na deseti vysokoškolských kolejích po celé republice od loňského podzimu do letošního jara.

„Studující nevěděli, že je jejich odpad svážen a podrobně analyzován, a právě díky tomu máme nezkreslená čísla a jasnou představu o skutečném chování této generace,“ uvedla vedoucí projektu Lucie Veselá z Mendelovy univerzity.

Ve školních jídelnách se vyhodí třetina jídla, děti nejedí polévky, ukázal výzkum z Prahy

Věda a školy

Vědci mají k dispozici i deníková šetření, do kterých si účastníci výzkumu zaznamenávali, jaký potravinový odpad přes den produkují.

Rozbory směsného komunálního odpadu z kolejí s důrazem na biologický odpad dělala pro vědce společnost Green Solution. Tyto rozbory ukazují, že na studenta připadá průměrně 43,4 gramu potravinového odpadu za den, což ale vůbec nesedí s jejich zápisky. Podle svých odhadů totiž studenti produkovali jen 30 gramů potravinového odpadu na osobu za den. Měli tak zkreslenou představu.

Zanedbávají třídění plastu i papíru

Nejvíce se plýtvalo ovocem a zeleninou, na dalším místě se umístilo pečivo. Pro výzkumníky byla velkým překvapením samotná struktura kolejního odpadu. Ukázalo se, že studenti na kolejích ve srovnání s domácnostmi velmi málo třídí plast, papír a sklo.

Domácnosti v rámci směsného komunálního odpadu vyhodí zhruba deset procent plastu a 6,8 procenta papíru, přičemž na kolejích šlo o 17,1 procenta plastu a 12,1 procenta papíru. Vědci se tento trend snaží změnit novou kampaní „Nebuď Trash“ na sociálních sítích a také přednáškami.

Plýtvání s potravinami je v oblasti odpadového hospodářství stále významnějším tématem. Každý obyvatel Česka ročně vyhodí podle odhadů ministerstva životního prostředí v průměru přes 90 kilogramů potravin. Vyhazování jídla se nevyhne velká většina domácností. Pětina z nich přiznává, že v koši skončí až čtvrtina jimi nakoupených potravin. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, o kterém jsme referovali minulý týden.

Každý Čech ročně vyhodí v průměru přes devadesát kilo potravin

Ekonomika

Výběr článků

Načítám