Hlavní obsah

Filozofická fakulta mobilizuje, Cambridge pořádá konferenci o Halíkovi

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy má šrumec. Před pár dny v době akademického klidu oznámila svým zaměstnancům, že jedna z nejprestižnějších škol na světě, britská Univerzita v Cambridgi, pořádá konferenci o díle teologa a filozofa Tomáše Halíka a narychlo shání autory, kteří by konferenci dodali příspěvky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kněz Tomáš Halík

Článek

„Zabýváte-li se dílem, životem či některým z výzkumných zájmů profesora Tomáše Halíka, zbystřete! Univerzita v Cambridgi pořádá konferenci zaměřenou na životní dílo našeho vzácného kolegy a vypisuje call for papers pro zasílání příspěvků. Využijte této jedinečné příležitosti zapojit se do mezioborových debat s některými věhlasnými jmény současné filozofie a křesťanského myšlení!“ stojí na stránkách fakulty.

Konference na páté nejlepší univerzitě světa podle žebříčku QS World University Rankings se koná sice až v půli prosince, ale podklady k příspěvkům mají badatelé odevzdat do 19. srpna.

„Vítány jsou příspěvky ze všech oborů, k nimž profesor Halík ve svém rozsáhlém díle přispěl – filozofie, religionistika, teologie, sociologie a politika náboženství,“ uvádí fakulta.

Půl roku po střelbě nevíme, co dělat v krizi, diví se na filozofické fakultě

Domácí

Její děkanka byla zprávou potěšena. „Tato vědecká událost věnovaná dílu a myšlení profesora Halíka na tak prestižní instituci je dalším z nespočetné řady dokladů toho, jak mezinárodně významnou a uznávanou osobností je,“ napsala Novinkám.

Když je na pozvánce k odborné akci jeho jméno, bez problémů získáme hvězdné odborníky z celého světa.
Jakub Jirsa, Ústav filosofie a religionistiky

Také podle prorektora Karlovy univerzity Ladislava Krištoufka se jedná o významnou a výjimečnou událost.

„Není vůbec běžné, aby byla pořádána konference okolo konkrétní osobnosti, speciálně pak na tak prestižní instituci, jako je University of Cambridge. Mezi již oznámenými řečníky navíc vidíme další osobnosti z prestižních institucí. Sluší se dodat, že profesor Halík působí jako hostující profesor právě v Cambridgi, ale také na University of Oxford a Harvard University,“ sdělil Novinkám.

Historik a kněz Petráček kritizoval konzervativce. Fakulta mu dala výpověď

Věda a školy

Šéf Ústavu filosofie a religionistiky na filozofické fakultě Jakub Jirsa, v jehož institutu Halík působí, vyzdvihl i jeho aktivity, které nejsou přímo spojené s akademickou činností.

„Jméno Tomáše Halíka do světa prorazilo již dávno. Myslím, že nejprve se tak stalo v rámci odborné diskuse o mezináboženském dialogu. Ostatně setkávání křesťanů, židů, muslimů a zástupců dalších náboženství organizuje dodnes. Někdy jde o reflexi náboženského dialogu, jindy o společnou modlitbu,“ napsal Novinkám.

„Čím dál tím více se však dostává do mezinárodního povědomí jeho teologická a sociologická reflexe současných náboženských témat a náboženství jako takového. Každá jeho nová kniha je překládána do řady jazyků. V okamžiku, kdy je na pozvánce k odborné akci jeho jméno, bez problémů získáme jakékoli hvězdné odbornice a odborníky z celého světa. Myslím, že to je hmatatelný doklad uznání, kterému se v odborné komunitě těší,“ doplnil Jirsa.

Znamení času

Podle něj Halík kolem sebe v poslední době soustřeďuje pozornost díky tématům, mezi než se řadí víra nevěřících neboli „to, co bychom nazvali náboženským životem těch, kteří sami sebe vidí jako nevěřící“.

Dalším jeho aktuálním projektem, který podle Jirsy láká teology, sociology a politology z celého světa, je téma zneužívání a využívání náboženství v politice.

„Čím dál tím více se také zabývá tím, čemu říká ‚znamení času‘, schopností církve adekvátně číst současnou společenskou situaci, odhalovat reálné problémy a přispívat k jejich řešení,“ dodal Jirsa.

Teolog Halík dostal od německého prezidenta státní vyznamenání

Domácí

Výběr článků

Načítám