Hlavní obsah

Falcon 9 už zase létá

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) povolil firmě SpaceX obnovit lety opakovaně použitelných nosných raket Falcon 9 navzdory pokračujícímu vyšetřování anomálie z předchozí mise, která vedla k pozastavení startů. Mise Polaris Dawn s komerčním výstupem do otevřeného vesmíru by mohla být zahájena tento týden ve středu.

Foto: SpaceX (X)

Kosmická loď Crew Dragon usazená na nosné raketě Falcon 9 zatím v rámci mise Polaris Dawn nevzlétla.

Článek

O povolení dalších letů raket Falcon 9 společnosti SpaceX rozhodl FAA podle agentury Reuters minulý pátek. Den poté, co o to firma miliardáře Elona Muska požádala.

„Obnovení letů nosných raket Falcon 9 je vítané také posádkou soukromé pilotované kosmické výpravy Polaris Dawn. Její start se uskuteční ze vzletové rampy LC-39A na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě nejdříve ve středu 4. září v 9:36 SELČ,“ napsal na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

Odklady startu

Mise Polaris Dawn má poprvé v historii umožnit soukromým cestujícím opustit vesmírnou loď, konkrétně Crew Dragon, a vydat se na „procházku“ do otevřeného kosmického prostoru ve skafandru.

Další odklad. Raketa Falcon s komerční misí stále nemůže odstartovat

Věda a školy

Velitelem mise Polaris Dawn bude americký miliardář Jared Isaacman, který se do vesmíru podíval už v roce 2021. Spolu s ním se do kosmického plavidla nalodí Scott Poteet, pilot s dvacetiletou zkušeností z amerického letectva, a Sarah Gillisová a Anna Menonová, vedoucí techničky kosmických operací společnosti SpaceX.

SpaceX start této mise kvůli úniku helia nejprve přeložila na minulou středu, kvůli špatné předpovědi počasí v místě návratu na Zemi nedaleko pobřeží Floridy však tento pokus zrušila. Celé akci totiž musí přát počasí, protože návrat posádky už po startu nepůjde odložit.

Pravidelné turistické lety do kosmu jsou za rohem. Za astronomickou částku

Cestování

Ovšem minulý týden už další pokus o start neproběhl, protože ve středu zároveň došlo k vzácnému selhání při přistání jiné rakety Falcon 9.

Incident nastal během mise Starlink 8-6, která jinak úspěšně dopravila na oběžnou dráhu 21 družic rostoucí komerční konstelace Starlink, která má za cíl zákazníkům, společnostem a vládním organizacím poskytnout téměř globální přístup k internetu.

Muskův Starlink odmítá zablokovat v Brazílii sociální síť X

Svět

Jednalo se o první neúspěšné přistání SpaceX od února 2021. Selhání při přistání vedlo k pozastavení plánů Muskovy společnosti na další starty na základě nařízení úřadu FAA, který uložil provést vyšetřování, aby se zjistila příčina nehody a posoudily se možné důsledky pro veřejnou bezpečnost.

Důkaz, že Falcony už zase létají.

Astronauti se vrátí na Zemi z ISS až příští rok. Starliner odletí bez nich

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám