Hlavní obsah

Evropskou mikroskopickou společnost povede český vědec

Český vědec Vladislav Krzyžánek byl ve čtvrtek zvolen prezidentem Evropské mikroskopické společnosti (European Microscopy Society). Stalo se tak na její odborné konferenci, která se koná od 25. do 30. srpna v dánském hlavním městě Kodani. Tento týden tam navíc získal evropské ocenění v oboru mikroskopie i další tuzemský odborník.

Foto: Martina Fišerová, JIC

Vladislav Krzyžánek byl v Kodani zvolen prezidentem Evropské mikroskopické společnosti.

Článek

Evropská mikroskopická společnost (EMS) sdružuje vědce a inženýry zaměřené na optickou i elektronovou mikroskopii a další pokročilé metody vizualizace vzorků. Zastřešuje národní organizace a reprezentuje špičku tohoto oboru v Evropě.

Vladislav Krzyžánek z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR v Brně je prvním zástupcem zemí východní a střední Evropy, který se stal prezidentem EMS. Ve zmíněném brněnském ústavu jinak vede skupinu „Mikroskopie pro biomedicínu“, která zkoumá biomedicínské vzorky pomocí elektronových mikroskopů. Stojí i v čele Československé mikroskopické společnosti (ČSMS).

„Doufám, že zkušenosti s vedení ČSMS budu moci využít i v Evropské mikroskopické společnosti. Je to pro mě samozřejmě velká čest,“ nechal se slyšet Krzyžánek.

Mladý vědec z brněnského institutu získal prestižní evropský grant na výzkum leukemie

Věda a školy

Cena pro Tomáše Čižmára

Výbor, jemuž bude Krzyžánek v EMS předsedat, rozhoduje o chodu společnosti, například o udělování stipendií pro studenty evropských mikroskopických společností nebo cen European Microscopy Award.

Toto ocenění, které se uděluje jednou za čtyři roky, letos získal rovněž poprvé Čech, a to Tomáš Čižmár z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, který se významně zasloužil o vývoj endoskopu s vláknem o tloušťce lidského vlasu. Jeho práce „zmenšila“ endoskop a umožnila lékařům šetrně zobrazovat místa, jež dříve vidět nemohli.

Endoskopie

Endoskopie je metoda umožňující přímé prohlédnutí vnitřních dutin pomocí speciálního optického přístroje, tzv. endoskopu. Používá se v medicíně, veterinární medicíně a některých speciálních technických aplikacích.

Český vědec získal evropské ocenění v oboru mikroskopie

Věda a školy
Související témata:
Vladislav Krzyžánek
European Microscopy Society
Československá mikroskopická společnost

Související články

Výběr článků

Načítám