Hlavní obsah

Elektronické přihlášky na střední byly fantastický počin, zní ze škol

Přestože byl uplynulý školní rok náročný, systém elektronických přihlášek na střední školy si chválí uchazeči, jejich rodiče, ředitelé škol i odborníci. Na úspěch projektu vzpomínají s povděkem a na adresu šéfa Cermatu nešetří chválou, a to přesto, že v uplynulém roce čelil několikrát ostré kritice.

Foto: Petr Hloušek

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

Letos poprvé mohli uchazeči o studium podávat tři přihlášky na střední školy, a to elektronicky. U každé z nich bylo nutné seřadit školy podle priority uchazeče. Systém pak uchazeče rozřadil do škol podle jejich nejvyšší priority. Tím se zabránilo opakování loňského fiaska, kdy se někteří žáci na žádnou školu nedostali, zatímco jiní byli přijati na více škol zároveň.

„To, že se podařilo v naprosto šibeničním termínu, po letech ministerského ostentativního neřešení prosadit automatický párovací mechanismus a že to všechno proběhlo mnohem rychleji a klidněji, to je úžasné. Za mě by měl Krejčí opravdu dostat metál,“ řekl Novinkám programový ředitel organizace pro informace ve vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký.

Po druhém kole přijímaček zůstalo bez školy 701 deváťáků

Domácí

Podle informací Novinek a Práva to byl právě Krejčí, kdo po loňských stresových přijímačkách navrhl zavést elektronický systém. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) to podpořil a zajistil legislativní řešení. Krejčí pak vypsal výběrové řízení za 12 milionů.

Za posilování víceletých gymnázií to schytává Praha i od vlastních politiků

Domácí

Po výběru vítěze soutěž ale napadla společnost PragoData u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V tu chvíli už nebylo možné čekat na verdikt úřadu, tak Krejčí zakázku zrušil s tím, že systém sestaví Cermat sám. Nakonec se to podařilo, a to za poloviční cenu.

Zádrhel nastal před ostrým startem přihlášek, kvůli čemuž byl o den opožděn, za což sklidil Krejčí ostrou kritiku. Nakonec se ale ukázalo, že zpoždění o jeden den ve 20denní lhůtě nebylo zásadním problémem. Další drobné potíže řešil průběžně.

Odměna pro syna a kontrola

V únoru letošního roku poslal ministr Bek na Cermat kontrolu kvůli hospodaření. Důvodem byla finanční odměna pro syna Krejčího, který se podílel na vývoji aplikace. „Udělal nějakou práci a předpokládám, že všem přijde normální, že člověk, když udělá práci, tak by za ni měl dostat zaplaceno,“ řekl tehdy v rozhovoru pro Seznam Zprávy Krejčí. Ministerská kontrola nakonec pochybení nenašla.

Když pak letos po přijímačkách poslali někteří ředitelé do Cermatu chybně vyplněné pořadníky, Krejčí je ještě v noci před zveřejněním ručně opravoval.

Přístup a výsledky přijímaček si pochvaluje také šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček a ocenil ho i šéf Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc. „Oceňuji odvahu, že se to do toho vůbec šlo, protože návrh tady byl řadu let. Původně se plánovalo, že to budou dělat velké firmy za veliké peníze. Jim se to podařilo ve velice krátké době a za ne úplně ideálních podmínek zvládnout excelentně,“ uvedl. I podle šéfky Učitelské platformy Petry Mazancové to byl „na české poměry“ zdařilý kousek.

Zavádějící údaje, zdvojené přihlášky. Na systém DiPSy si stěžují ředitelé

Domácí

Termín pro podání přihlášek na střední školy bude o den delší

Domácí

Ve velkém si oddechli také rodiče. „Nedostali jsme se na první školu, ale na druhou ano. A asi je to tak lepší. Tu první jsme prostě mohli zkusit. Představa, že bych měsíc lítala se zápisovými lístky, sháněla volná místa na školách a narážela na děsné fronty dalších nervózních rodičů, je otřesná. Kamarádka a její kluk se z toho loni hroutili,“ uvedla matka z Prahy 5, která nechtěla být jmenována.

V 85 procentech letos uchazečům hlavní priorita vyšla a 94 procent bylo přijato na střední školu po prvním kole.

Další změny hned tak nebudou

Jisté zklamání plyne z toho, že ministerstvo rezignovalo na další změny v systému přijímaček. Přínosem by třeba bylo, kdyby dělali všichni deváťáci státní testy ve svých školách a až na základě výsledku by si sepisovali přihlášky.

Bek však velké změny nepřipouští. „Říkám velmi jasně, na příští rok nechceme zavádět zásadní změny v systému, chceme ho doladit tak, aby fungoval co nejlépe jak z pohledu uchazečů o studium, tak z pohledu škol,“ uvedl ministr po prvním kole přijímaček.

Nejasné je tedy, jak se podaří naplnit programové prohlášení vlády, kde stojí: „Zaměříme se na ověřování získaných kompetencí a gramotností v uzlových bodech vzdělávání a na základě toho připravíme změny v přijímacích, maturitních i závěrečných zkouškách, včetně důrazu na jejich digitalizaci.“

Děti dostaly vysvědčení, ministr Bek ho rozdával za humny Hajan

Domácí

Ředitelé a učitelé jsou vyhořelí jako nikdy. Odborníci hodnotí uplynulý školní rok

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám