Článek
„Cirhóza je potenciálně smrtící a neexistuje pro ni léčba. Proto je důležité, že riziko cirhózy lze omezit konzumací kávy – levného a dobře snášeného nápoje,“ řekl šéf výzkumu Oliver Kennedy. Přiznal ale, že není jasné, co v kávě na játra tak přínosně účinkuje. „Káva je složitá směs obsahující stovky chemických sloučenin a není známo, která z nich odpovídá za ochranu jater,“ řekl.
Jeho tým analyzoval údaje devíti dřívějších výzkumů, jež obsáhly informace celkem o 430 tisících pacientech, z nichž 1990 mělo cirhózu. Údaje se srovnávaly s konzumací kávy, z čehož vyšlo, že šálek denně sníží hrozbu nemoci asi o pětinu, pravidelné pití tří šálků až o 57 procent.
Dvě strany mince
Ročně umírá ve světě na cirhózu jater přes milión lidí. Nemoc vyvolává nejen nadměrná konzumace alkoholu, ale i poruchy imunity, žloutenka a ztučnění jater. Konzumace kávy – a to i umírněná – na druhé straně nese jiné zdravotní problémy, a to v podobě vyššího rizika srdečních onemocnění a cukrovky.