Hlavní obsah

Družice Drak z Česka pomůže z vesmíru Ukrajině lépe monitorovat válečné oblasti

Brno

Drak z Česka pomůže s obranou Ukrajiny proti útočící ruské armádě. Půjde o vesmírnou družici, která bude z oběžné dráhy Země pořizovat svojí speciální kamerou detailní snímky území, na němž se odehrávají boje. Ukrajinští obránci jej tak budou mít více pod kontrolou, což jim pomůže lépe plánovat vojenské operace. Drak vytvoří kosmické firmy z Brna.

Foto: Brno Space Cluster

Vizualizace s budoucí družicí Drak pořizující detailní snímky z území Ukrajiny

Článek

Snímky budou sloužit výhradně pro obranné účely Ukrajiny a pomohou plánovat i její obnovu. Chytrá technologie bude počinem Brno Space Clusteru, což je největší asociace kosmického průmyslu v Česku. Nyní sdružuje již 22 firem.

Tento satelit dá Ukrajině nový, unikátní technologický nástroj na svou obranu, ochranu lidských životů a infrastruktury.
Vasyl Zvaryč, velvyslanec Ukrajiny v ČR

Vesmírný průmysl se v Brně prudce rozvíjí; technologie z něj pracují mimo jiné na oběžné dráze a momentálně míří například k Jupiteru.

Detailní přehled na bojišti

„Válka se vyvíjí a jen munice a technika už nestačí. Moderní boj potřebuje ty nejnovější technologie. Tento satelit dá Ukrajině nový, unikátní technologický nástroj na svou obranu, ochranu lidských životů a infrastruktury. Tato iniciativa opět potvrzuje strategický rozměr vztahů mezi Ukrajinou a Českou republikou. Jsem za to velmi vděčný,“ sdělil Novinkám k připravované špičkové družici ukrajinský velvyslanec v ČR Vasyl Zvaryč.

Ukrajinské drony zasáhly ruský sklad se severokorejskou municí

Evropa

Na financování mise Drak se budou podílet státní i komerční instituce. Peníze poplynou i z crowdfundingové kampaně v rámci aktivity Dárek pro Putina Nadačního fondu pro Ukrajinu, na www.misedrak.cz se do ní může zapojit každý občan České republiky. Aby se projekt mohl uskutečnit a družice začala posílat snímky, je potřeba vybrat více než 150 milionů korun.

Foto: Brno Space Cluster

Ilustrační foto z montáže družice v jedné z brněnských firem

„Ačkoli se to zdá jako velká částka, podobně výkonné vesmírné družice jsou obvykle i desetkrát dražší. Družice je jen jednou z komponent celé mise. Primárně jde o data a také o to, jak informaci co nejrychleji dostat tam, kde ji zrovna potřebují. To vyžaduje velkou pozemní infrastrukturu,“ řekl k projektu předseda představenstva Brno Space Cluster Petr Kapoun.

Využijí výsledky vlastního vývoje

Technologicky vyspělá družice bude současně po odborné stránce dalším dokladem toho, že si české firmy právem zaslouží podílet se na špičkových vědeckých vesmírných misích. Představitelé brněnských kosmických firem k tomu zdůrazňují, že pro kosmický průmysl nejsou pouhými montovnami, kde se vyrobí objednané zboží, ale že technologie vyvíjejí.

Foto: Brno Space Cluster

Vizualizace družice Drak

„Brno je se svou průmyslovou základnou ideálním místem, kde může podobný projekt vzniknout. Firmy sdružené v Brno Space Cluster už mají za sebou spoustu velkých mezinárodních projektů,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která nad projektem převzala záštitu.

Drak je podle vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného dokladem toho, že ČR nikdy nepolevila v podpoře napadené Ukrajiny.

Vláda schválila podporu českých vesmírných aktivit po roce 2025

Věda a školy

Odstartovala mise Hera na ochranu Země před asteroidy, podílejí se i Češi

Věda a školy
Související témata:
Brno Space Cluster

Související články

Výběr článků

Načítám