Hlavní obsah

Druhý pacient dostal mozkový čip od Muska

Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska oznámila, že implantovala druhému „testovacímu“ pacientovi svůj mozkový implantát. Jedná se o zařízení navržené tak, aby lidem s ochrnutím umožnilo ovládat různá digitální zařízení pouhými myšlenkami. U prvního pacienta čip zafungoval, ale nikoli stoprocentně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek (v pozadí Elon Musk)

Článek

O druhém pacientovi, jehož jméno je zatím neznámé, informovala v neděli mj. agentura Reuters.

  • Studie, která posoudí funkčnost a také bezpečnost těchto implantovaných mozkových čipů, má trvat šest let. Fungují na principu jakési telepatie. Ostatně podle Muskova staršího příspěvku na síti X se tento první produkt od Neuralinku jmenuje právě Telepathy (Telepatie).
  • Implantát funguje tak, že člověku při operaci vloží do lebky malý kontejner s výpočetním čipem a baterií. S mozkovou tkání pak zařízení propojuje 64 jemných vláken, která interagují s nervovými signály vysílanými mozkem. To umožní např. ovládat klávesnici nebo kurzor myši. Čip má obecně podle údajů od startupu zaznamenávat mozkovou aktivitu prostřednictvím 1024 elektrod rozmístěných přes oněch 64 vláken tenčích než vlas.

Podle Muska se druhý zkušební implantát u pacienta ochrnutého po úrazu při potápění jeví jako úspěšný, funguje prý 400 elektrod implantátu na mozku.

Musk: První pacient s naším mozkovým čipem dokáže ovládat myš pouhými myšlenkami

Věda a školy

„Nechci si to nějak namlouvat, ale zdá se, že s druhým implantátem to šlo extrémně dobře. Je tam hodně signálů, hodně elektrod. Funguje to velmi dobře,“ nechal se slyšet šéf firem jako Tesla či SpaceX podle listu The Independent.

Druhý pacient utrpěl podle Muska podobné poranění míchy jako první člověk s implantovaným čipem Neuralink, aktuálně 30letý Američan Noland Arbaugh.

Implantát se začal odpojovat

První pacient může díky čipu, který má od ledna, např. hrát online videohry jako Mario Kart a Civilization VI, jak sdělil Musk. Už dříve se objevily zprávy, že dokáže ovládat myš pouhými myšlenkami nebo že online hraje šachy.

„Pokrok je slibný a zdá se, že se pacient (po zákroku) zcela zotavil. Nejsme si vědomi žádných škodlivých účinků,“ řekl nyní Musk o „pacientovi č. 1“.

„Telepatie“. První ochrnutý pacient s mozkovým čipem od Muska hraje šachy

Věda a školy

Arbaugh po obdržení implantátu uvedl, že mu čip pomohl „znovu se spojit se světem, přáteli a rodinou“. „Vrátilo mi to schopnost dělat určité věci znovu sám, aniž bych potřeboval svou rodinu ve dne v noci,“ konstatoval tehdy.

V květnu se však objevila informace, že se některá z 64 vláken implantovaných do jeho mozku odpojila, což dokonce vedlo startup k úvahám o odstranění čipu.

Pacientovi s Neuralinkem se začal odpojovat čip od mozku

Internet a PC

Neuralink hlásí, že se nyní u tohoto pacienta využívá pouze asi 15 procent kanálů čipu, i když jej pacient může stále používat ke sledování videí, čtení a provádění dalších úkonů.

Firma doufá, že se podaří provést změny v designu čipu, aby se zmírnily případné problémy s tímto zařízením.

Implantáty firmy Neuralink

Mozkový čip je elektronické zařízení osazené jemnými elektrodami, které pronikají do mozkové kůry a „čtou“ signály, které si předávají jednotlivé neurony mezi sebou. Signály pak předávají počítači k vyhodnocení. Díky této technologii může např. ochrnutý pacient komunikovat s vnějším okolím myšlenkami.

Firmu Neuralink, zaměřenou na vývoj technologií k propojení lidských mozků s počítači, založil Musk společně se sedmi vědci a odborníky v roce 2016 se vstupní investicí 100 milionů dolarů. První zprávy o ní se objevily v březnu 2017. Neuralink si klade za cíl propojit lidský mozek s umělou inteligencí (AI), a to za pomoci zařízení, které se umístí do lidského mozku a umožní jeho přímou komunikaci s počítači.

Tato firma, jež sídlí v kalifornském Fremontu na předměstí San Franciska, svůj mozkový čip – známý také jako implantát rozhraní mozek–počítač (BCIs) – vyvinula v roce 2022.

Testy na lidech mohou začít. Úřady daly mozkovým čipům od Muska zelenou

Hardware

Své produkty firma nejdříve testovala na zvířatech. Implantát Neuralinku o velikosti mince byl umístěn do mozku makaka, který dokázal hrát videohru Pong bez ovladače nebo klávesnice.

Loni v květnu dostal Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv souhlas k první klinické studii na lidech. Předtím v březnu ovšem žádost zamítl s tím, že firma musí nejprve vyřešit některé otázky, které vyvolávají obavy, zejména v oblasti zdravotní bezpečnosti. Hlavním rizikem implantace mozkového čipu je podle odborníků infekce či negativní reakce imunitního systému člověka.

Nynější schválená studie Neuralinku posoudí funkčnost aparátu a bude zkoumat také jeho bezpečnost. Neuralink tvrdí, že chce pomocí těchto implantátů umožnit ochrnutým pacientům znovu chodit, vrátit zrak slepým, a dokonce léčit psychické nemoci, jako jsou deprese.

Agentura Reuters loni v červnu uvedla, že společnost byla oceněna až na pět miliard dolarů (115 miliard korun) na základě soukromých obchodů s akciemi.

Úsilí jiných firem

Neuralink má konkurenci, několik jiných společností už podobné operace provedlo, např. v roce 2004 firma Blackrock Neurotech. Tyto operace provádí stále jak pro komunikaci ochrnutých lidí s počítačem, tak pro přenášení nervových vzruchů do speciálních protéz. Také Precision Neuroscience se snaží pomáhat lidem s ochrnutím – její implantát se podobá velmi tenkému kousku pásky, který se umístí na povrch mozku.

Ochrnutý muž znovu hýbe rukama díky implantátu v mozku

Věda a školy

V roce 2019 představili výzkumníci z institutu Clinatec v Grenoblu implantát, který by po nasazení umožnil kvadruplegikovi hýbat pažemi nebo se jiným způsobem pohybovat. Loni v září oznámila nizozemská společnost Onward, že testuje spojení mozkového implantátu s jiným, stimulujícím míchu, který by rovněž umožnil kvadruplegickému pacientovi pohyb.

Třináctiletému Britovi dali jako prvnímu pacientovi s epilepsií do lebky neurostimulátor

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám