Hlavní obsah

Domy se jednou budou stavět i s využitím odpadu. Vývojáři otestovali odpadní kaly při výrobě cihel

Brno

Domy se možná už brzy budou stavět s využitím odpadních kalů, které vznikají při recyklaci plastů. Jde o revoluční postup nově vyvinutý týmem chemiků z brněnského Vysokého učení technického (VUT) a také vývojářů společnosti Asio Tech. Přišli na to, jak se zbavit kalů z plastů. Ty patří mezi nebezpečný odpad. Zbavit se ho bylo dosud velmi problematické.

Foto: archiv VUT

Chemik Silvestr Figalla s jednou z cihel vyrobených s použitím kalů

Článek

Na obalech jsou sice často nápisy informující zákazníka, že jsou stoprocentně recyklovatelné, ale má to háček. I při přeměně vyhozené PET lahve či folie na znovu použitelný plast totiž vzniká odpad.

U plastů jsou to kaly, tedy usazeniny ve vodě, kterou se plasty omývají.

Odpad vytvoří v cihlách dutinky

„Kaly vznikající při praní kontaminovaných plastů jsou často přehlíženy. Znečistěná voda je pročištěna a použita znovu. Po jejím čištění ale zůstávají nečistoty tvořící odpad. Tyto kaly obsahují stále značné množství plastů ve formě malých částeček, mikro- a nanoplastů,“ řekl Novinkám za vývojáře Silvestr Figalla z ústavu chemie materiálů fakulty chemické.

Vědci z Liberce vyvinuli unikátní skleněnou plastelínu. Využití může mít od šperků přes jadernou bezpečnost

Věda a školy

Vysvětlil, že dosud šlo o velmi těžce využitelný odpad. Vývojáři se nejprve pokoušeli kaly vyčistit. Začali tím, že z nich oddělí plasty, což je sice technicky možné, je to ale drahé, a tedy neefektivní. Proto se rozhodli pro zcela jinou cestu. Zjistili, že kaly lze využít při výrobě cihel jako tzv. vylehčovadla. Kaly by tak ve výrobě mohly nahradit dosud využívané dřevěné piliny.

Foto: archiv VUT

Tyto cihly vznikly s využitím odpadních kalů, které ve výrobě nahradily piliny

Klasická cihla není zcela plná – jsou v ní dutinky, díky nimž je lehká. Vznikají tím, že se do směsi před vypálením cihly přidají piliny, které ale v peci shoří, a po nich zůstanou dutinky. Používání dřeva je neekologické, a jelikož je potřeba velké množství pilin, je i drahé.

Nápad vznikl díky keramice

Výzkumníci se tak rozhodli zpracovat kaly z recyklace zemědělských folií. Zjistili, že kal může díky svým vlastnostem piliny nahradit. Dokonce jej tvoří zhruba z poloviny hlína, která se do něj dostává z nečistých folií.

Zajímavostí je, že do ČR jsou dopravovány zemědělské folie z celé Evropy. Zbytek kalu tvoří spalitelné látky podobné pilinám. Díky nim vznikají průduchy.

Kaly lze uplatnit lokálně v nejbližší cihelně, přičemž cihelny jsou kvůli omezení dopravy stavebního materiálu v tuzemsku rozmístěny rovnoměrně. Metoda je tak ekonomicky výhodná: výrobce cihel ušetří za vylehčovadla a firma vytvářející kaly zase za jejich nákladnou likvidaci.

Jde o poměrně netradiční postup, nad nímž někteří kroutí hlavami. „Někdy i svérázné řešení může být to pravé. K nápadu vyzkoušet kaly při výrobě cihel jsem dospěl náhodou, a to díky své zálibě ve výrobě keramiky. Do keramických hlín se běžně přidávají spalitelné látky, například papír,“ dodal k nově testovanému postupu Figalla.

Náplně pro nahřívaný tabák chtějí využít k výrobě cihel či hubení krys

Věda a školy

Na Bruntálsku má stát závod, který přemění odpad na metanol

Ekonomika

Výběr článků

Načítám