Hlavní obsah

Domácí úkoly na prázdniny? Nepomůže to dětem ani učiteli

Přestože děti leccos přes léto zapomenou, nemusí se vyplatit zahltit je domácími úkoly na prázdniny. Podle odborníků se to může kantorům i vymstít, protože by mohly na školu zanevřít.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Kolik domácích úkolů mají děti dostávat, je předmětem sporů řadu let, ale zadávat je ještě o prázdninách je na pováženou. Ale i takové situace nastávají.

„Syn dostal vesměs na každý den prázdnin úkoly k procvičování a k tomu ještě nějaké čtení. Je to jedničkář, byl z toho úplně frustrovaný. Mě jen ta představa položila. Nakonec nás rodičů, kteří to nedávali, bylo víc a paní učitelku jsme uprosili, aby byly úkoly dobrovolné,“ popsala Právu matka žáka prvního stupně z Brna.

Na synka tedy alespoň dohlíží, aby se věnoval literatuře, ale není si jistá, jak se dobrovolným domácím úkolům budou věnovat rodiny ostatních žáků a jak se k výsledkům zadání v září postaví kantorka.

V Polsku zakážou na základních školách domácí úkoly

Evropa

Nad jejím přístupem se podivovala letošní finalistka soutěže Global Teacher Prize Tereza Kottová, učitelka ze ZŠ Vlásenický dvůr na Pelhřimovsku.

„Obecně je pro mě důležité, že pokud děti úkoly vypracovávat chtějí, tak proč ne. Některé je vyloženě chtějí, ale pokud ne a rodiče to jen zatěžuje, nevidím v tom smysl. Zatěžovat je o prázdninách v takovém rozsahu mi přijde tristní. Děti si mají odpočinout, rozvíjet jiné věci, jako je pohyb venku, klid s přírodou, čas s kamarády,“ řekla Právu a Novinkám.

Podle ní si tím zřejmě učitel ani neusnadní návrat dětí do lavic. „Když děti takto zatížíme, ublíží to paradoxně i nám učitelům, protože pak mohou žáci přicházet do školy s velkou mírou frustrace, demotivace a pak jsou pro nás ty výchozí podmínky horší. To si podřezáváme větev,“ dodala.

„V září i půlroční propad“

Sama svým dětem po dohodě s rodiči doporučila věnovat se četbě, ať už je to komiks, nebo encyklopedie.

Podle Lucie Slejškové z organizace pro informace ve vzdělávání EDUin je zadání takových kvant cvičení na prázdniny i na dobrovolné bázi nesmyslné.

„Určitě to nemůže být povinné. Ale i tak je ještě otázka, co bude učitel dělat s dětmi, které to v září nepřinesou. Dítě to samo neudělá. Pokud má nějaký deficit, tak potřebuje dopomoct. Kdo mu bude pomáhat o prázdninách? Kolik rodičů to zvládne? Tím tyto děti handicapujeme, protože v září dostanou nálepku, že to neudělaly. Pokud mají něco dotrénovat, stejně to nedotrénují,“ sdělila Právu a Novinkám.

Podle ní jsou učitelé prvního stupně zvyklí, že se jim vracejí po prázdninách děti i s třeba půlročním propadem a že se týdny věnují jen opakování. „To je normální součást vzdělávacího procesu. Prázdninové úkoly akorát všechny zprudí,“ uvedla.

Připomněla, že už léta se v odborných kruzích diskutuje o tom, že domácí úkoly jsou spíše odrazem práce rodiny. Podle ní se většinou doporučuje právě domácí četba, kterou má největší smysl procvičovat i mimo školu.

A třeba i ministerstvo školství ve svém doporučení uvádí, že by se domácí úkoly neměly známkovat a zároveň by měl k nim dostávat žák zpětnou vazbu, a ne jen V. jako „viděla“. A na druhém stupni by si měli jednotliví učitelé ohlídat, kolik úkolů dětem dávají z hlediska celkové zátěže.

Zákaz domácích úkolů i v Česku? Poslanci změny připouštějí

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám