Hlavní obsah

Do ochrany mláďat na polích nově univerzita nasadila drony, psy i speciální senzory

Žabčice

Drony, speciálně cvičené psy a také automatizovaný asistenční systém na žacích lištách strojů nově využije při senoseči na polích Školní zemědělský podnik brněnské Mendelovy univerzity v Žabčicích na Brněnsku, aby tak ochránil mláďata divokých zvířat před smrtí. Drony letos zachránily osm srnčat. Novinkám to řekl ředitel podniku Jakub Doležal.

Záchrana mláďat na políchVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

Žabčické zařízení je jednou z největších zemědělských firem na Moravě. Poprvé by chtěli zemědělci využít senzor na žacích lištách svých strojů při druhé senoseči, která se uskuteční již v nadcházejících dnech.

Senzorická lišta odhalí mládě s předstihem a zařízení pak varuje řidiče
Jakub Doležal, Školní zemědělský podnik brněnské Mendelovy univerzity Žabčice

Vedení podniku doufá, že kombinace moderní techniky, dronů a psů zcela zabrání úhynu mláďat srn, divokých prasat, zajíců nebo bažantů při polních pracích.

Foto: archiv Mendelu

Záchrana srnčete při sečení trávy. V travním balu je přeneseno do lesa, kde si jej matka najde.

Lišta odhalí srnče a zastaví stroj

Když se k mláděti ukrytému na poli přiblíží žací stroj, instinktivně se přitiskne k zemi tak, že jej z pohledu řidiče není vidět, zatímco dospělý kus z místa uteče.

Ke starým věcem se lidé v Česku chovají nešetrně, zcela zbytečně je vyhazují do odpadků

Věda a školy

„Senzorická lišta odhalí mládě s předstihem a zařízení pak varuje řidiče, že se před ním něco nachází. Senzor stroj přímo zastaví, lištu přizvedne nebo dá akustický či optický signál řidiči,“ popsal Doležal.

Foto: archiv Mendelu

Vizualizace senzorické lišty, která upozorní řidiče na to, že v trávě před ním je mládě, jemuž hrozí smrt.

Do loňského roku se na pozemcích žabčického zemědělského podniku využívali k odhánění divoké zvěře z polí jen myslivci s jejich psy. Uhynulých mláďat bylo sice málo, přesto podnik nově přijímá taková opatření, aby byly ztráty na divokých zvířatech v budoucnu trvale nula.

Před sečením vypouštějí drony

Užitečným pomocníkem je dron. „Bezpilotní letouny každé ráno prolétnou nad pozemkem a pomocí termokamer máme přehled, jestli divoká zvěř v porostu je. Letos jsme zatím zachránili osm srnčat. Pilot označí místo, kde srnče leží, abychom jej vynesli v rukavicích v balu trávy mimo sečený porost, kde si ho dospělá srna najde,“ vysvětlil ředitel podniku.

Foto: archiv Mendelu

Žabčický statek využívá k hledání mláďat na loukách a polích i speciálně cvičeného maďarského ohaře.

Další testovanou novinkou jsou speciálně cvičení psi - maďarští ohaři, kteří prohledávají pole před sečením. Když narazí na zvěř, signalizují to psovodovi, nepřibližují se k ní a nechají psovoda, aby se o mláďata ihned postaral. I zkušenosti se psem jsou podle odborníků dobré.

Celá seč trvá jeden až dva týdny, koná se minimálně dvakrát, někdy ale i čtyřikrát ročně.

Foto: archiv Mendelu

Novými opatřeními se letos v Žabčicích podařilo zachránit již osm srnčat.

Sokoli se v Moravském krasu zabydleli přímo na rušné turistické stezce, pečují o čtyři mláďata

Koktejl

Výběr článků

Načítám