Hlavní obsah

Digitální školní přihlášky mají zelenou

Rodiče s dětmi budou v únoru moci podávat přihlášky na střední školy elektronicky. Novelu o digitalizaci přihlášek schválí poslanci zřejmě v prvém čtení tento týden. Úprava by tak měla platit od ledna.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„SPD zákon podpoří. Projednávat se začne ve čtvrtek v 11 hodin,“ sdělil Právu šéf poslaneckého klubu Radim ­Fiala. Pod novelou zákona, která obsahuje i návrh na schválení v prvém čtení, jsou podepsáni představitelé všech poslaneckých klubů.

Nově budou mít letošní deváťáci možnost napsat na přihlášku až tři školy. Dosud ji mohli posílat na dvě. Důležité bude pořadí, v jakém je na přihlášku sepíšou, protože systém je po splnění zkoušek automaticky rozřadí na školu, která bude zapsána nejvýše.

V takovém režimu proběhne první a druhé kolo přijímacího řízení. Ostatní kola se uskuteční tak, jak bylo zvykem dosud.

České školství za evropským průměrem stále více zaostává

Věda a školy

Zákon počítá se třemi va­riantami podání přihlášky. První je, že se bude podávat prostřednictvím datové schránky nebo za využití elektronického podpisu. Druhou možností je vyplnit na počítači přihlášku a podpis poslat poštou.

I tak ale budou mít školy informaci o uchazeči hned a po obdržení podpisu jen v systému potvrdí, že je přihláška kompletní. Do aplikace bude možné také vkládat kopie dokumentů, např. potvrzení o zdravotním stavu nebo fotografie posledních tří vysvědčení, pokud je bude některá ze škol vyžadovat. Dokumenty stačí vložit do systému jednou a každá škola dostane ty, které potřebuje.

Třetí možností je klasická listinná přihláška.

Zachovány dva termíny státních přijímaček

Jednotné státní přijímačky budou žáci vyplňovat na jedné ze tří škol na přihlášce, kterou systém vybere. Mělo by se tak předejít situaci, kdy by jedna škola byla u testování přehlcena a jiná by byla poloprázdná.

Zachovány budou dva termíny státních přijímaček, přičemž se bude brát v potaz lepší výsledek z testů.

Po vyhodnocení přijímaček systém nejen že rozřadí uchazeče do škol podle jejich priorit, ale zároveň rovnou zobrazí nabídku škol s volnými místy.

Až 40 procent deváťáků v Česku má podle studie známky střední či těžké deprese

Věda a školy

Vedle legislativního procesu se ještě upínají zraky veřejnosti na Cermat, který musí neplánovaně digitalizovaný systém přihlášek včas připravit.

Organizace pro informace ve vzdělávání EDUin ještě navrhla, aby Cermat zapracoval do svého modelu i návrhy ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při CERGE-EI, díky nimž by se žáci lépe rozřadili do škol podle schopností. Podle studie by bylo prospěšné, kdyby si žáci mohli na přihlášku zapsat více škol, ale hlavně kdyby mohli nejprve vyplnit státní testy, aby věděli, na čem jsou, a až podle toho by zvažovali zájem o školu.

„Žáci dnes nemají spolehlivé informace o vlastních schopnostech ani o jednotlivých středních školách. Proto jejich rozhodování silně závisí na pomoci rodičů, a dochází tak ke znevýhodňování talentovaných žáků bez silné podpory v rodinném zázemí,“ uvedli autoři.

Studie: Přijímačky na SŠ by měli žáci skládat před podáváním přihlášek

Věda a školy

Výběr článků

Načítám