Hlavní obsah

Děti v Tanzanii dostaly od brněnské hvězdárny dalekohled

Brno

Blíž k poznávání vesmíru mají nyní díky daru z brněnské hvězdárny děti z vesničky Mpanga v Tanzanii. Její pracovnice Monika Cuzyová jim totiž v uplynulých dnech přivezla hvězdářský dalekohled značky Bresser. Přímo se zapojuje do výuky na tamní škole.

Foto: archiv Moniky Cuzyové

Monika Cuzyová přivezla dětem do vesničky Mpanga v Tanzanii dar z brněnské hvězdárny v podobě vesmírného dalekohledu.

Článek

Ve vyučování jim přednášela o Zemi, naší Sluneční soustavě a učila je s dalekohledem pracovat.

„Bohužel zatím jsme moc noční oblohu nemohli pozorovat, protože je zamračeno. Měli jsme jen jednu pozorovací noc, kdy se na chvíli vyjasnilo. Děti byly pozorováním vesmíru fascinované. S překvapením zjistily, že Jupiter má měsíce,“ uvedla Cuzyová.

Ve vesnici se spolu s dalšími dobrovolníky zapojuje do prací, jejichž cílem je obec zvelebit, což zahrnuje opravu traktorů, solárních panelů nebo stavbu střechy pro jídelnu a kuchyni tamní školy. Pomoc v Mpanze organizuje již delší čas katolická farnost v Brně-Řečkovicích.

Foto: archiv Moniky Cuzyové

Hodina zeměpisu ve škole v Mpanze. Monika Cuzyová přednáší dětem o Zemi.

„Celé je to o tom, že když nebudeme stát s rukama v kapsách, ale přiložíme je k dílu a podle svých možností a schopností pomůžeme potřebným tohoto světa, tak s Boží pomocí dokážeme změnit sebe i svět k lepšímu,“ uvádí na svém webu k projektu pomoci Mpanze jeho tvůrci. Podrobnosti k jejich činnosti v Tanzanii jsou na internetových stránkách ifakara.cz.

Aktuálně se členové řečkovické farnosti v Mpanze zabývají projektem stavby střední školy, která pomůže s omezenou dostupností středoškolského vzdělání v této oblasti.

Vědci z Brna učí děti v Mongolsku, jak mít rád les

Věda a školy

Brněnská hvězdárna slaví návštěvnický rekord a připravuje další vesmírné obří nafukovadlo

Věda a školy

Výběr článků

Načítám