Hlavní obsah

Desetiletá dívka na pláži ve Walesu objevila dinosauří stopy

Procházka po pobřeží v jižním Walesu se proměnila ve velké dobrodružství pro desetiletou Tegan ve chvíli, kdy objevila pět obrovských stop. Paleontologové se domnívají, že stopy po sobě mohl zanechat obrovský býložravec z období před více než 200 miliony let.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Lavernock Point, Wales, Spojené království

Článek

Nebývalý nález nyní budou ověřovat odborníci, paleontologická kurátorka Národního muzea ve Walesu Cindy Howellsová si je nicméně „celkem jistá“, že se jedná o skutečné otisky dinosaurů.

„Máme pět stop, které mezi sebou mají vzdálenost půl až tři čtvrtě metru. Tyto stopy jsou tak velké, že by se muselo jednat o dinosaura podřádu Sauropodomorpha. Kdyby to byly náhodné díry, byli bychom opatrní, ale protože máme levou nohu, pravou nohu a pak levou a další pravou… je mezi nimi konzistentní vzdálenost,“ cituje kurátorku BBC.

Sauropodi byli příslušníci skupiny velkých, až obrovských býložravých dinosaurů. Vyznačovali se většinou silně prodlouženým krkem, kvadrupední chůzí, malou velikostí lebky v poměru k tělu a často velmi dlouhým ocasem. Někteří sauropodi představují největší známé suchozemské živočichy v historii Země.

Nová studie pomáhá objasnit, kdy se z dinosaurů stali teplokrevní tvorové

Věda a školy

„Bylo to skvělé a vzrušující,“ neskrývala dívka nadšení. Do Lavernock Point ve waleské správní oblasti Vale of Glamorgan přijela s maminkou Claire hledat fosilie. Úseku pobřeží Glamorgan Heritage Coast se někdy přezdívá „prehistorický hotspot“.

„Byly jsme venku a hledaly, ale nemyslely jsme si, že bychom něco skutečně našly. Potom jsme objevily tyhle velké díry, které vypadaly jako stopy od dinosaura, tak máma udělala pár fotek a poslala je e-mailem muzeu,“ uvedla desetiletá Tegan.

„Je těžké uvědomit si, že se procházíte po stejné pláži, kde se před stovkami miliony let nacházela obří prehistorická zvířata. Někdo může strávit celý život hledáním dinosauřích pokladů. Že se to Tegan podařilo v tak mladém věku, je úžasné,“ radovala se Teganina maminka Clair.

Dinosaurus mohl pocházet z rodu Camelotia

S tím, že se jedná o významný nález, souhlasí i Howellsová z waleského muzea. „Myslíme si, že tyto otisky vytvořil přiměřeně velký býložravý dinosaurus,“ uvedla. „Přestože nemáme k dispozici žádné kosti ke zkoumání, na druhé straně Bristolského kanálu byly již dříve nalezeny kosti podobných dinosaurů,“ dodala.

Věří, že by dinosaurus mohl patřit do rodu Camelotia. „Byli asi tři metry vysocí a čtyři až pět metrů dlouzí. Jedná se o raného sauropodomorfa s relativně dlouhým krkem a dlouhým ocasem. Chodil po dvou nohách, ale mohl chodit i po všech čtyřech, když se pásl,“ přiblížila.

Podle Howellsové nález desetileté Tegan souvisí s prvními nalezenými stopami po dinosaurech ve Walesu v roce 1879 v nedalekém Porthcawlu. Poté byly v téže správní oblasti, Vale of Glamorgan, nalezeny kosti, konkrétně v Cowbridgi. Další stopy pak byly nalezeny v The Bendricks poblíž Barry.

Úplná kostra dinosaura byla objevena v roce 2014 na stejné pláži poblíž Penarthu, kde Tegan našla nynější stopy. Dobře zachovalou dinosauří stopu našla v Brendricks před čtyřmi lety také čtyřletá Lily.

„Ještě donedávna jsme mnoho nálezů souvisejících s dinosaury ve Walesu neměli. Dnes získáváme stopy nebo kosti každých pět nebo šest let. Nyní už víme, že máme nepřetržitou sekvenci dinosaurů žijících ve Walesu přes 15 milionů let. To je úžasné,“ dodala Howellsová.

Obří mořský plaz nalezený ve Velké Británii by mohl být tím největším, jaký kdy byl objeven

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám