Hlavní obsah

Dechberoucí krystaly. Speleologové objevili v Králově jeskyni v Tišnově nové prostory

Tišnov

Nové prostory bohatě zdobené kalcitovými krystaly, které vytvářejí bílé kamenné květy, objevili speleologové v Králově jeskyni v Tišnově na Brněnsku. Objev je unikátní nikoli velikostí objevených chodeb, ale jejich neuvěřitelně bohatou výzdobou. Je v nich i sintrové jezírko vytvořené z vápence. Novinkám to řekl jeden z objevitelů Michal Beneš.

Nově objevené prostory v Králově jeskyni v Tišnově na BrněnskuVideo: Michal Beneš, Novinky

Článek

Dechberoucí podzemní zákoutí se nachází nad Výročním dómem, který se tišnovským jeskyňářům podařilo objevit před dvěma roky. Loni za to získali od vedení České speleologické společnosti prestižní ocenění za nejvýznamnější jeskyňářský objev v ČR za rok 2022.

Foto: archiv Michala Beneše

Květy z kalcitových krystalů

Kamenné květy a sintrové jezírko

Už tehdy věděli, že existují ještě další prostory, které na Výroční dóm navazují. „S pomocí kamerky umístěné na drátu jsme do nich nahlédli. Samozřejmě jsme viděli jen zlomek z toho, co se nám podařilo nyní objevit. Do nových prostor jsme se museli prokopat,“ dodal Beneš.

Foto: archiv Michala Beneše

Sintrové jezírko v nově objevených prostorách

Kalcitové květy jsou bílé až průhledné, což svědčí o tom, že se k nim půdou nedostaly žádné nečistoty. Podobně bohatou krápníkovou výzdobou se může pochlubit jen málokterá jeskyně. V nedalekém Moravském krasu je to například jeskyně Balcarka. Králova jeskyně se nachází pod vrchem Květnice. Veřejnosti je přístupná jen zcela výjimečně, a to vždy na jaře.

Speleologové z Česka objevili v Číně dechberoucí jeskynní prostory, mnohé jsou obrovské

Věda a školy

Špatně přístupná výzdoba

Jeskyňáři v ní provázejí zájemce v době, kdy se v Tišnově koná oblíbená výstava minerálů. „Nově objevené prostory jsou poměrně těsné, takže dovnitř nikoho nepustíme, aby se nám krystaly nepoškodily. Možná by se do nich dalo nahlížet přes plexisklo,“ dodal Beneš. Podle něj je možné, že se v oblasti Výročního dómu najdou ještě další dosud neznámé prostory.

Foto: archiv Michala Beneše

Detail kalcitových krystalů

Králova jeskyně je pojmenovaná po tišnovském rodákovi Aloisi Královi, který je objevitelem Demänovských jeskyní na Slovensku. Prostory pod tišnovským vrchem Květnice jsou bohaté na krápníkovou výzdobou s křemencovými žílami. Podařilo se je objevit zcela náhodou, a to v roce 1972, kdy se do podzemí propadl pes.

Turisté se budou moci mimořádně projít po Ministerské trase Amatérské jeskyně

Cestování

Výběr článků

Načítám