Hlavní obsah

Další odklad. Raketa Falcon s komerční misí stále nemůže odstartovat

Start rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX se soukromou pilotovanou výpravou Polaris Dawn se opět odkládá, prozatím na začátek září. Jednak musí firma vyhovět požadavkům amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA), zároveň musí přát počasí, protože návrat posádky, která se má pokusit o první komerční výstup do otevřeného kosmického prostoru, už po startu nepůjde odložit.

Foto: SpaceX (X)

Kosmická loď Crew Dragon usazená na nosné raketě Falcon 9 zatím v rámci mise Polaris Dawn vzlétnout nemůže.

Článek

„Datum startu mise Polaris Dawn zatím není určeno. SpaceX se musí vypořádat s požadavky FAA, které vznesla po středečním neúspěšném přistání prvního stupně Falconu 9 v polovině tohoto týdne,“ popsal pro Novinky tuzemský specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

„Do hry také vstupuje (předpověď) počasí v místě přistání Crew Dragonu a přípravy ke startu nosné rakety Falcon Heavy se sondou Europa Clipper, která má také využít vzletovou rampu LC-39A na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě,“ doplnil, co všechno musí SpaceX, firma miliardáře Elona Muska, řešit a zohledňovat.

Europa Clipper

Sonda amerického vesmírného úřadu NASA jménem Europa Clipper by měla odstartovat v říjnu. Zhruba v roce 2030 dorazí k Jupiteru, a bude tedy moci zkoumat, zda je Jupiterův měsíc Europa vhodný pro udržení života. Produkce kyslíku je jedním z mnoha aspektů, které bude sonda Europa Clipper prověřovat.

Tento svět u největší planety Sluneční soustavy je již dlouho považován za potenciálně vhodné místo pro hledání mimozemského života.

V nitru velkého Jupiterova měsíce vzniká 1000 tun kyslíku denně, zjistila sonda NASA

Věda a školy

Mise Polaris Dawn má poprvé v historii umožnit soukromým cestujícím opustit vesmírnou loď a vydat se do volného vesmíru ve skafandru.

SpaceX opět odložila start lodi Crew Dragon se soukromou posádkou. Nyní kvůli počasí

Věda a školy

SpaceX start této mise kvůli úniku helia přeložila na středeční brzké ráno místního času (dopoledne SELČ), kvůli špatné předpovědi počasí v místě návratu na Zemi nedaleko pobřeží Floridy však tento pokus zrušila.

Středeční nepodařené přistání raketového stupně

Ke startu rakety s misí Polaris Dawn však nedojde v pátek ani v sobotu – a kdo ví, jestli v neděli.

Tento týden ve středu totiž došlo k vzácnému selhání při přistání rakety Falcon 9. Incident nastal během mise Starlink 8-6, která jinak úspěšně dopravila na oběžnou dráhu 21 družic rostoucí komerční konstelace Starlink, která má za cíl zákazníkům, společnostem a vládním organizacím poskytnout téměř globální přístup k internetu.

Jde o první neúspěšné přistání SpaceX od února 2021. Selhání při přistání vedlo k pozastavení plánů Muskovy společnosti na další starty na základě nařízení úřadu FAA, který uložil provést vyšetřování, aby se zjistila příčina nehody a posoudily se možné důsledky pro veřejnou bezpečnost.

Čína vypustila první satelity pro síť, která má konkurovat Starlinku

Věda a školy

Velitelem mise Polaris Dawn každopádně bude americký miliardář Jared Isaacman, který se do vesmíru podíval už v roce 2021. Spolu s ním se do kosmického plavidla nalodí Scott Poteet, pilot s dvacetiletou zkušeností z amerického letectva, a Sarah Gillisová a Anna Menonová, vedoucí techničky kosmických operací společnosti SpaceX.

Pravidelné turistické lety do kosmu jsou za rohem. Za astronomickou částku

Cestování

Prázdný Starliner se má z ISS vrátit 6. září

Za připomenutí stojí ještě jiná aktuální událost z ranku (pilotované) kosmonautiky. Minulý týden padlo definitivní rozhodnutí, že se dvojice astronautů, která v červnu odletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kosmickou lodí Starliner zpět na Zemi nevrátí.

Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) s tím, že cesta Starlinerem by nebyla pro posádku dostatečně bezpečná. Astronauti Barry (Butch) Wilmore a Sunita (Suni) Williamsová tak zůstanou na oběžné dráze až do února příštího roku.

Astronauti se vrátí na Zemi z ISS až příští rok. Starliner odletí bez nich

Věda a školy

Podle původních plánů měli ve vesmíru zůstat jen několik dnů a vrátit se na Zemi v polovině června. Podle NASA to ale nebylo možné, protože loď Starliner vyrobená společností Boeing ohlásila při konečné fázi svého červnového letu únik paliva a selhání několika naváděcích trysek. Astronauty tak zpět dopraví zařízení konkurenta Boeingu, firmy SpaceX.

A tento týden ve čtvrtek NASA oznámila, že společně s Boeingem dokončila kontrolu připravenosti na nadcházející odlet Starlineru bez posádky, který se tak odehraje nejdříve 6. září, jak napsala agentura Reuters.

Pro Boeing je to neúspěch.

Boeing upraví design dveří, které upadly za letu Alaska Airlines

Ekonomika

Výběr článků

Načítám