Hlavní obsah

Cukrářkám - šampionkám ze vsetínské školy se díky zlaté medaili změnil život

Vsetín

Studentkám vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marii Kolínkové a Markétě Václavíkové se v několika dnech obrátil život na ruby. V neděli v Lucemburku na světové soutěži Culinary World Cup 2010 získaly zlatou medaili za kolekci medových perníků. Obě se shodly na tom, že se jim otevřely brány do světa. Během několika dnů už dostaly pozvání od Rusů a Francouzů.

Článek

Culinary World Cup v Lucembursku je čtvrtou největší soutěží na světě, kde se sjíždí světová kulinářská elita. Koná se jednou za čtyři roky, letos byla od 20. do 24. listopadu. Zúčastnilo se jí přes 50 zemí, sjelo se tu na 2500 odborníků na gastronomii.

Žáci vsetínské školy se na ní představili poprvé. "Soutěžily jsme v neděli, kdy soutěž byla nejvíce obsazena. Konkurence byla obrovská, nedala se ani spočítat," uvedla Londová. Dodala, že dívky zvítězily v kategorii jemné cukrářské práce, kde se objevily výrobky například z karamelu, čokolády či tuků. [celá zpráva]

Obě dívky měly práce na pernících rozdělené - Markéta Václavíková perníky vykrajovala, pekla a dávala pozor, aby pečivo bylo hladké, Marie Kolínková je zdobila polevou.

"Když mě moderátor vyhlásil, tak jsem užasla. Šla jsem na pódiu a vůbec jsem nevěděla, jakou medaili mám. Když jsem uviděla zlatou, tak se mi úplně rozzářily oči, byla jsem strašně moc šťastná. Když jsem viděla ty lidi, jak tleskají, když jsem viděla úžas naší paní učitelky (Londové), tak to je nepopsatelné. Když jsem zavolala mamince, nemohla tomu uvěřit," popsala své bezprostřední pocity Marie Kolínková.

Kolekci perníků tvořily klobouk, deštník, zrcadlo, vějíř a košík

Kolekce medových perníků, se kterou dívky v Lucembursku zvítězily, nesla název Dívčí snění. Pětici perníků - klobouk, deštník, zrcadlo, vějíř a košík vykrojila podle šablon a upekla Markéta Václavíková. Přitom ne vždy se to povedlo napoprvé. Příprava na soutěž tak zabrala několik měsíců.

"Myslela jsem, že to nerozdýchám, když nás vyhlásily. Měla jsem slzy v očích. To se asi nedá popsat. Byla to neuvěřitelná radost," zavzpomínala Václavíková. Pro ni byla soutěž především zkušeností a poznáním jiných kultur. "Určitě něco z toho by se dalo využít ve světě," dodala.

Obě dívky nyní čeká velká oslava, otevřely se jim i brány do "velkého světa". "Kvůli kariéře bych určitě musela odcestovat. Tady bych se asi neuplatnila. Dostaly jsme nabídku od Francouzů na výměnný pobyt a od Rusů," upřesnila Kolínková. Londová doplnila, že "vsetínskou delegaci" Rusové pozvali již na prosinec do Moskvy na soutěž. "Chtějí představit tuto krásu, ale naše možnosti budou asi omezené. Momentálně potřebujeme u děvčat dohnat studium, aby mohly v klidu odmaturovat. Další náklady na cestování jsou tak vysoké, že naše školy a sponzoři už nebudou tak ochotni nám přispívat," svěřila se Londová.

Ředitel školy Marek Wandrol prohlásil, že je pyšný, že škola má takové žáky a učitele. Jejich úspěch označil za největší v historii školy. "Doufám, že to zvýší motivaci ostatních žáků ve škole. A že to přitáhne ke studium cukrařiny další uchazeče," dodal Wandrol.

Umění vsetínských cukrářek se brzy bude moci učit i veřejnost. Jaroslava Londová chystá na 30. listopadu a 1. prosince dvoudenní kurz zdobení perníčků. Na něm se zájemci dozví i tajemství jedinečné polevy, která se neroztéká a je podmínkou pro vytváření ohromujících perníkových vzorů. Zájemci se mohou hlásit do 29. listopadu, a to na e-mailové adresy l.jaroslava@seznam.cz nebo vladka.pol@seznam.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám