Hlavní obsah

Čtyři astronauti přistáli v Mexickém zálivu

Pensacola
Aktualizováno

Po více než 235 dnech se v pátek z vesmírného prostoru vrátila pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Endeavour s posádkou mise Crew-8, kterou tvořili tři astronauti amerického úřadu NASA Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a ruský kosmonaut Alexandr Grebjonkin. Cesta zpět na Zemi z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde čtveřice pobývala, trvala přes 34 hodin.

Čtyři astronauti se vrátili na Zemi z ISS v modulu firmy SpaceX, dopadli u FloridyVideo: Reuters

Článek

Loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřčlennou posádkou mise Crew-8 se od ISS odpojila ve středu ve 23:05 SELČ.

V Mexickém zálivu návratová kabina pomocí padáků přistála v pátek 25. října v 9:29 SELČ, a to jižně od floridského města Pensacola.

Skončila tak mise Crew-8 o celkové délce 235 dní, 3 hodiny, 35 minut a 24 sekund, jak doplnil specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou míří od ISS zpět na Zemi. Po několika odkladech

Věda a školy

„Celková doba připojení Crew Dragonu Endeavour u ISS byla 232 dní, 13 hodin a 5 minut. Tím byla o 22,5 dne překonána maximální nominální doba připojení Crew Dragonu k ISS,“ popsal Václavík v minulých dnech na síti X.

Od ISS zamířila zpět na Zemi loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkouVideo: Reuters

Odklady návratu

Mise Crew-8 dorazila na vesmírnou stanici 5. března a původně se měla vrátit na zemský povrch v září. Pobyt na oběžné dráze si však prodloužili, protože bylo třeba, aby jejich kosmická loď posloužila jako případný nouzový dopravní prostředek pro dva členy mise Starliner od firmy Boeing Barryho Wilmorea a Sunitu Williamsovou.

Ti odletěli na ISS na začátku června v lodi Starliner při jejím prvním testovacím letu s posádkou. Na Zemi se měli vrátit po osmi dnech, původní plán ale narušilo selhání naváděcích trysek lodi. NASA v srpnu oznámila, že návrat ve Starlineru není pro astronauty dostatečně bezpečný, a loď se vrátila na Zemi bez posádky. Dvojice zůstala na orbitě.

Loď Crew Dragon už kotví u ISS, v únoru odveze zpět na Zemi astronauty Starlineru

Věda a školy

Na konci září se pak k ISS připojila další vesmírná loď, Crew Dragon v rámci mise Crew-9, která přivezla dvoučlennou posádku a příští rok v únoru odletí zpět na Zemi se čtyřmi astronauty včetně dvou členů neúspěšné mise Starliner.

Jak připomněla stanice NBC News, aktuálně skončená mise Crew-8 měla po příletu další lodi zamířit zpět k Zemi 7. října, ale nedovolilo jí to špatné počasí. Všechny zóny NASA a SpaceX pro přistání jsou u pobřeží Floridy, kde panovalo špatné počasí včetně hurikánu Milton.

Na ISS zachytili oko ničivého hurikánu Milton

Zahraniční

Výběr článků

Načítám