Hlavní obsah

Číňané nalezli ve vzorcích, které odebrali na Měsíci v roce 2020, stopy vody

Peking

Čínští vědci nalezli ve vzorcích odebraných na Měsíci stopy vody. V úterý na to upozornila agentura AFP s odkazem na zveřejněné výsledky výzkumu, který se týkal hornin odebraných sondou Čchang-e 5. Ta se vrátila na Zemi na konci roku 2020 po přistání na přivrácené straně Měsíce.

Foto: imago stock&people / IMAGO, ČTK

Ukázka ze vzorku, který na Měsíci odebrala sonda Čchang-e 5.

Článek

Skupina výzkumníků z čínských univerzit v nové studii, kterou minulý týden zveřejnil časopis Nature Astronomy, píše, že analýzy ukázaly ve vzorcích horniny „přítomnost stop po vodě“. Výsledky také ukazují, že „molekuly vody mohou přetrvávat i na přivrácené straně Měsíce“. V této situaci se voda může vyskytovat vázaná v krystalické struktuře.

Nejnovější studie vzorků odebraných během příslušné mise zjistila, že neidentifikovaný minerál nazývaný v překladu „neznámý lunární minerál (ULM-1)“ je bohatý na molekuly vody a amoniaku.

Zjistilo se, že molekuly vody tvoří přes 40 procent hmotnosti minerálního vzorku, doplnil k objevu list The Independent. Vědci z Čínské akademie věd odhalili, že „molekuly vody mohou přetrvávat v osluněných oblastech Měsíce ve formě hydratovaných solí“.

Na Měsíci je jeskyně, která by mohla posloužit jako útočiště

Věda a školy

NASA ukončila vývoj vozítka, které mělo hledat vodu na Měsíci

Věda a školy

Samotná přítomnost vody na Měsíci není úplnou novinkou. Jak připomíná vědecký server Phys.org, tak americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) potvrdil výskyt vody na Měsíci v roce 2020 za pomoci infračerveného detektoru. Stopy vody byly nalezeny i v některých starších vzorcích ze 60. a 70. let.

Podle čínských odborníků však jejich vzorky pocházejí z oblasti, která nebyla z tohoto hlediska ještě probádaná.

Vzorky i z letoška

Průzkum se týká vzorků, které na Zemi přivezla čínská sonda Čchang-e 5 na konci roku 2020. Toto vesmírné plavidlo přistálo na Měsíci v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří), odkud byly také odebrány vzorky.

Modul čínské měsíční sondy dokončil sběr hornin

Věda a školy

Na odvrácené straně Měsíce letos přistála další čínská lunární sonda Čchang-e 6, která tam rovněž odebrala vzorky horniny.

S nákladem se vrátila na zemský povrch na konci června.

Čínské prvenství? Sonda dopravila na Zemi vzorky z odvrácené strany Měsíce

Věda a školy

Čína nabídla jiným zemím možnost studovat vzorky z odvrácené strany Měsíce, výjimkou jsou USA

Věda a školy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám