Hlavní obsah

Čína vypustila první satelity pro síť, která má konkurovat Starlinku

Peking
Aktualizováno

Čínská státní firma SSST vypustila v úterý první várku satelitů pro síť G60, jejímž cílem je konkurovat projektu Starlink americké společnosti SpaceX Elona Muska. Ta chce pomocí několika tisíc malých družic na oběžné dráze kolem Země umožnit vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek družic Starlink

Článek

Agentura Reuters nejprve v pondělí s odkazem na státní list China Securities Journal informovala, že satelity byly pod vedením firmy Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) vypuštěny z kosmodromu Tchaj-jüan v severní provincii Šan-si již ten den. Avšak došlo k tomu až v úterý.

„V 8:44 SELČ odstartovala z kosmodromu Tchaj-jüan nosná raketa CZ-6A (Dlouhý pochod 6A). Na oběžnou dráhu vynesla prvních 18 telekomunikačních družic megakonstelace G60 o jejíž budování se stará firma SSST. Družicová síť je v mnoha ohledech podobná Starlinku,“ shrnul v úterý odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

„Z parametrů nosné rakety CZ-6A lze usuzovat, že hmotnost jedné družice je 220 až 270 kg,“ doplnil.

Čína nabídla jiným zemím možnost studovat vzorky z odvrácené strany Měsíce, výjimkou jsou USA

Věda a školy

Až 15 tisíc kusů

Firma SSST každopádně plánuje letos umístit na oběžnou dráhu 108 satelitů, do konce roku 2025 jich tam chce mít již 648 a do roku 2030 počítá s 12 až 15 tisíci satelity.

Čínské družice se podobně jako družice společnosti Starlink mají pohybovat na nízké oběžné dráze, tedy ve výšce mezi 300 a 2000 kilometry nad zemským povrchem.

Experti čínské armády v posledních dvou letech studovali využívání projektu Starlink ve válce na Ukrajině a opakovaně varovali před riziky, která síť představuje pro Čínu, pokud by se ocitla ve vojenském konfliktu se Spojenými státy, jak dále uvedla agentura Reuters.

SpaceX má nyní na nízké oběžné dráze přes 5000 satelitů, po dokončení by měla síť Starlink zahrnovat více než 12 tisíc přístrojů.

Kritici upozorňují, že velké množství družic na orbitě kvůli hrozbě kolize znesnadní kosmické lety i pohyb současných satelitů.

Když Rusové vtrhli do Charkovské oblasti, Ukrajincům přestal fungovat Starlink

Válka na Ukrajině

Amazonský kmen se dočkal internetu. Stal se závislým na pornu a sítích

Internet a PC

Související články

Druhý pacient dostal mozkový čip od Muska

Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska oznámila, že implantovala druhému „testovacímu“ pacientovi svůj mozkový implantát. Jedná se o zařízení navržené...

Výběr článků

Načítám