Hlavní obsah

Čína nabídla jiným zemím možnost studovat vzorky z odvrácené strany Měsíce, výjimkou jsou USA

Peking

Vědci z celého světa mohou požádat o možnost studovat vzorky hornin z odvrácené strany Měsíce, které na Zemi dopravila čínská sonda Čchang-e 6. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedla Čínská národní kosmická agentura (CNSA). Zároveň upozornila, že spolupráce má své limity, především pokud jde o Spojené státy. V pátek jsme se pak dozvěděli, jaké množství vzorků se Číňanům podařilo nashromáždit.

Přistání návratového pouzdra čínské sondy na zemském povrchuVideo: Reuters

Článek

Čínská mise Čchang-e 6 shromáždila 1935,3 gramu vzorků z odvrácené strany Měsíce, oznámila v pátek CNSA podle agentury Nová Čína. Vzorky byly předány čínským výzkumným týmům na slavnostním ceremoniálu v Pekingu.

Podle šéfkonstruktéra Hu Haa jsou vzorky přivezené sondou z odvrácené strany Měsíce „lepivé a hrudkovité“. Což je značný rozdíl oproti „sypkým“ vzorkům z přivrácené strany, které dovezla sonda Čchang-e 5 v prosinci 2020. A kterých tehdy bylo 1731 gramů.

„Letošní vrtání na Měsíci, podle zatím neoficiálních informací, proběhlo pouze do hloubky jednoho metru. Větší hmotnost přivezených vzorků může být dána jak jejich hustotou, tak i větší soudržností,“ poznamenal k tomu na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Čínská sonda přistála na odvrácené straně Měsíce

Věda a školy

„Musel by být zrušen americký zákon“

Co se týká čtvrteční tiskové konference, tak agentura AP o ní napsala, že v případě USA by podle čínského kosmického úřadu musel být zrušen jistý americký zákon.

A to ten, který zakazuje přímou dvoustrannou spolupráci Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s Čínou s výjimkou případů, kdy Federální úřad pro vyšetřování (FBI) potvrdí, že sdílením informací s čínskou stranou nebude ohrožena národní bezpečnost.

Čínská lunární sonda Čchang-e 6 se na Zemi vrátila v úterý poté, co přistála na málo prozkoumané odvrácené straně Měsíce v oblasti impaktního kráteru Apollo, kde odebrala vzorky půdy, pořídila fotografie krajiny a umístila tam čínskou vlajku.

Vrták a lopatka. Číňané zveřejnili video z odběru měsíčních vzorků

Věda a školy

Návratové pouzdro přistálo zpět na zemském povrchu na poušti v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko na severu Číny. Proces návratu vzorků sledovali vědci z celého světa v naději, že tyto vzorky pomohou odpovědět na otázky ohledně původu Sluneční soustavy, případně jak vznikl samotný Měsíc jako přirozená družice Země.

Ostatně vědci tento týden uvedli, že předpokládají, že shromážděné vzorky budou zahrnovat 2,5 milionu let staré vulkanické horniny a další materiál, který může poskytnout odpovědi o geografických rozdílech mezi oběma stranami Měsíce. Cílem mise bylo vyzvednout dva kilogramy materiálu.

Čínská sonda nasbírala vzorky na odvrácené straně Měsíce.Video: Reuters

Čína je jedinou zemí, jejíž sonda přistála na odvrácené straně Měsíce, a to už podruhé - poprvé to bylo v roce 2019. Jde o technicky náročný proces, jelikož modul musí urazit větší vzdálenost a poté přistát v obtížném terénu, kde je množství kráterů a málo rovného povrchu. Čchang-e 6 přistála u jižního pólu Měsíce.

Představitelé CNSA ve čtvrtek rovněž ohlásili některé budoucí plány čínského vesmírného programu. Chystaná mise Čchang-e 7 by měla prozkoumat zdroje na jižním pólu Měsíce. Mise Tchien-wen 3 by měla okolo roku 2030 dopravit vzorky z Marsu, plánována je do budoucna také mise Tchien-wen 4 zaměřená na průzkum Jupiteru.

Čínské prvenství? Sonda dopravila na Zemi vzorky z odvrácené strany Měsíce

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám