Hlavní obsah

Chléb v čerstvém nanosáčku z Liberce neztvrdne až devět dní

Jak udržet rohlíky nebo chleba čerstvé i několik dní, řeší snad každý konzument pečiva. Na pomoc s udržením čerstvosti pečených dobrot teď přispěchali vědci z Liberce se svým speciálním sáčkem s nanomembránou. Ten udrží chleba stále v dobré kondici až devět dní.

Foto: TUL

Klementina Gáspárová a Roman Knížek se speciálním čerstvým sáčkem

Článek

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, univerzitní badatele oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné chráněné šicí dílny v Turnově či České Lípě.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy,“ popsal vedoucí Katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (TUL) Roman Knížek.

Vědci zjistili, že pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii. Použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

Nápad v krabičce od libereckých vědců může zachránit životy tisíců motorkářů

Věda a školy

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem,“ vysvětlil Knížek.

Ten právě spolupráci s českým výrobcem považuje za dobrý příklad toho, jak pružně může výzkumný tým fungovat s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být užiteční.

Foto: Invala

Chléb vydrží v čerstvém sáčku až devět dní, aniž by ztvrdl.

Čerstvý nanosáček vyvíjela a testovala Katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou ze společnosti Invala půl roku.

„Mým záměrem bylo mít vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným. Teď náš pytlík udrží pečivo čerstvé nejméně pět dní a chleba až devět dní,“ přiblížila Gáspárová.

Čerstvý pytlík ušitý v chráněných dílnách by mohl být u výrobce volně v prodeji od letošního prosince.

Generace Z plýtvá potravinami a špatně třídí odpad, ukázal výzkum

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám