Hlavní obsah

Čeští vědci pomáhají Portugalcům s přemnožením sumců velkých v jezerech a nádržích

Čeští vědci pomáhají v Portugalsku s invazí sumců velkých. Ti jsou ve sladkých vodách jižní Evropy extrémní hrozbou pro původní přírodu. Požírají totiž ostatní ryby, včetně těch, které se nikde jinde na světě nevyskytují.

Foto: Filipe Ribeiro

Sumec z nádrže Cedillo vážil přes 91 kilogramů.

Článek

Do projektu s názvem LIFE Predator se zapojili vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR společně s portugalskými odborníky. Sumce velké odchytávali minulý týden v celkem 48 jezerech a nádržích. Pro odlov používají vědci metodu dlouhých šňůr, která je známá z mořského prostředí k lovu největších predátorů, jako jsou mečouni, žraloci či tuňáci.

V nádrži Cedillo na hranicích Portugalska a Španělska odlovili dosud největší ryby, které kdy byly ve sladkých vodách Portugalska uloveny. Jednalo se o dva sumce velké, z nichž jeden měřil 228 centimetrů a vážil přes 91 kilogramů, druhý byl jen o šest centimetrů menší a vážil přes 71 kilogramů.

Foto: Filipe Ribeiro

Vědecký tým s ulovenými sumci, v popředí sumec velký 222 cm

„Sumec velký je ve vodách jižní Evropy nepůvodním druhem, který způsobuje škody v tamních ekosystémech. Využívá širokou škálu potravních zdrojů, od nepůvodního raka červeného, okouna, candáta i zdomácnělého kapra. Navíc požírá původní iberské endemity, tedy druhy, které se nevyskytují nikde jinde na světě, jako například parmu comizo či bocagei nebo ostroretku,“ řekl Lukáš Vejřík, člen týmu LIFE Predator.

Kočky požírají 2000 živočišných druhů. Včetně stovek ohrožených

Věda a školy

Doplnil, že příslušný sumec jako nenasytný predátor na vrcholu potravního řetězce nemá v těchto vodách přirozeného nepřítele. V teplé vodě rychle roste a snadno se rozmnožuje.

Vědci během týdne v Portugalsku ulovili přes 40 sumců. „U všech jsme zjišťovali mimo jiné růstovou výkonnost, tělesnou kondici, pohlaví i čím se živí. Ze čtyřiceti ulovených sumců jich deset vážilo více než třicet kilo,“ řekl hydrobiolog Martin Čech, vedoucí českého vědeckého týmu.

Foto: Martin Čech

Potrava menšího sumce – rak červený

Sumci na talíř

Ulovení sumci se nepouštějí zpět, ani se nikam nepřevážejí. Ryby se šetrně zabijí a putují na talíř.

„Šíření invazního sumce velkého v jihoevropských řekách, jezerech a nádržích je nezákonné. V některých regionech je zakázáno úlovky vracet živé zpět do vodního ekosystému. V Portugalsku platí toto nařízení pro celé území státu,“ uzavřela PR manažerka českobudějovického Biologického centra AV ČR Daniela Procházková.

Jihočeští vědci vyzráli na kůrovce. Vyvinuli sondu, která jim pomáhá s jeho včasným odhalením

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám