Hlavní obsah

Český vědec získal evropské ocenění v oboru mikroskopie

Vědec Tomáš Čižmár z brněnského Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR se významně zasloužil o vývoj endoskopu s vláknem o tloušťce lidského vlasu. Za svou práci, která „zmenšila“ endoskop a umožnila lékařům šetrně zobrazovat místa, jež dříve vidět nemohli, převzal nyní tuzemský expert mezinárodní cenu od Evropské mikroskopické společnosti. Je prvním Čechem s tímto oceněním.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Tomáš Čižmár

Článek

Cena European Microscopy Award se uděluje jednou za čtyři roky těm, kteří v oboru mikroskopie dospěli k vysoce kvalitním a originálním výsledkům. Evropská mikroskopická společnost (European Microscopy Society) ji předala Tomáši Čižmárovi v pondělí během Evropského mikroskopického kongresu v dánském hlavním městě Kodani.

S cenou je spojena finanční odměna 3000 eur (75 tisíc Kč).

Oceněné dlouholeté Čižmárovo úsilí posouvá možnosti zobrazování v medicíně i v neurovědním výzkumu.

Brněnští vědci vyvinuli nový typ tenkého vlákna se schopností přenášet obraz

Věda a školy

Nahlédnout nečekaně hluboko do tkáně

Čižmár, vedoucí mezinárodního vědeckého týmu z Ústavu přístrojové techniky AV ČR a současně i Leibnitzova ústavu fotoniky v německé Jeně, se během své profesní kariéry ponořil do výzkumu fotoniky.

Postupně jeho práce překročila hranice jedné jediné disciplíny, až zakotvil u výzkumu, jak kontrolovaně využívat světelný přenos v optických vláknech.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Ultratenký endoskop z optického vlákna slouží k in vivo mikroskopickému zobrazování v hlubokých strukturách mozku myších modelů.

Právě multimodální optická vlákna pak využil pro zobrazování, čímž nabídl mikroskopii možnost nahlédnout nečekaně hluboko do tkáně.

Endoskopie a Fotonika

  • Endoskopie je metoda umožňující přímé prohlédnutí vnitřních dutin pomocí speciálního optického přístroje, tzv. endoskopu. Používá se v medicíně, veterinární medicíně a některých speciálních technických aplikacích.
  • Fotonika, mladý obor navazující na optiku, je obor na rozhraní fyzikálních a technických věd, který se zabývá vlastnostmi a metodami využití fotonů. Pro praktické aplikace je významný výzkum přístrojů, ve kterých se kontrolovaným způsobem ovládá tok fotonů.

Čižmár zásadně přispěl k rozvoji neurovědy a otevřel nové cesty ke studiu dynamiky proudění krve i toho, jak se chovají neurony „in vivo“, tedy na živo. Tyto znalosti pomáhají pochopit i léčit vážné neuronální choroby jako například demenci.

Na poli vývoje holografické endomikroskopie se svým týmem aktuálně podle zástupců akademie věd překonává teoretické a technologické limity této zobrazovací techniky, aby ji mohl aplikovat v chronických experimentech u laboratorních zvířat.

Časné nádory střeva lze nově v motolské nemocnici vyndat bez nutnosti operace

Zdraví

Možnost opakovaně zkoumat stejné struktury mozku volně se pohybujících zvířat může pomoci neurovědcům pochopit funkci mozku v nejrůznějších situacích jako sociální interakce, proces učení či stres.

Foto: ÚPT AV ČR

Využití principů komplexní fotoniky pro in vivo zobrazování hlubokých struktur mozku zvířat

Na to, že se mezinárodnímu týmu vědců, jehož nedílnou součástí je i Tomáš Čižmár, podařilo vyvinout nový endoskop, který umí 3D zobrazení živých vzorků tkáně přes vlákno o průměru lidského vlasu, upozornila AV ČR již předloni.

Český vědec byl zvolen do Národní akademie USA, vyzkoušel na sobě šest druhů parazitů

Domácí

Mladý lékař chce pomoci lidem se Stargardtovou chorobou, potřebuje však peníze na studium v Oxfordu

Věda a školy
Související témata:
Ústav přístrojové techniky AV ČR
Tomáš Čižmár

Související články

Výběr článků

Načítám