Hlavní obsah

Češi mají zájem o jazyky, nejvíce roste popularita španělštiny

Lepší uplatnění na trhu práce, koníček, cestování i socializace. To vše jsou důvody, proč se čím dál více Čechů učí jazyky. Zájem roste nejvíce po kurzech španělštiny a němčiny. S poptávkou ale za poslední roky vzrostly i ceny - někde jen o pár korun, jinde až o třetinu. Během covidu se také část výuky přesunula do online prostředí, kde už zůstala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K většímu zájmu o jazyky vedou Čechy nejčastěji tlak na trhu práce a požadavky zaměstnavatelů.

„Češi jsou stále více konfrontováni s tím, že bez dobré znalosti cizího jazyka mají omezené možnosti na trhu práce. A vzhledem k tomu, že státní školství studenty a žáky stále dostatečně nepřipravuje pro praxi v oblasti jazykových dovedností, musejí to lidé dohánět v dospělosti. Cizí jazyk navíc není jízda na kole, zapomíná se poměrně rychle a je třeba ho obnovovat,“ míní ředitel jazykové školy Threshold Ladislav Blažek.

To, že se čím dál více lidí učí anglicky, asi nikoho nepřekvapí. Podle jazykových škol ale v posledních letech roste zájem i o další jazyky. Druhým nejpopulárnějším je stále němčina.

Češi se zhoršili v angličtině, předběhli je Slováci

Věda a školy

„V posledních letech zaznamenáváme relativně strmý nárůst zájmu o kurzy. Němčina je pro studium zajímavá dlouhodobě. Svou roli přitom hraje geografická blízkost k německojazyčným sousedům, a to včetně regionálních faktorů. Motivací pro němčinu je často kariéra, zájem je i kvůli studiu na německých vysokých školách,“ uvedl mluvčí pražského Goethe-Institutu Tomáš Moravec.

Zájem ale nejvíce narůstá u kurzů španělštiny. „Španělština a francouzština si v poslední době vysloužily značnou oblibu, když jen zájem o španělské kurzy stoupl o 20 procent,“ sdělila Novinkám mluvčí Student Agency Travel Alexandra Janoušek Kostřicová.

Se zájmem roste i cena

„Cena jazykových kurzů vzrostla za posledních pět let v průměru o 10 až 30 procent, přičemž některé specializované a individuální kurzy zaznamenaly výraznější nárůst. Důvody zahrnují inflaci, rostoucí poptávku po vzdělání a zvyšující se náklady na provoz a mzdy lektorů,“ uvedl ředitel Institutu jazykového vzdělávání Martin Podhorský.

Bek přitvrdil, angličtinu chce povinně už pro prvňáky

Domácí

Ceny prezenčních skupinových kurzů se nejčastěji pohybují okolo pěti tisíc korun za semestr, který obvykle obsahuje 16 lekcí po 90 minutách. Individuální kurzy mohou oproti tomu být i několikanásobně dražší, nejčastěji stojí od 450 do 650 korun za hodinu. Oblíbenou možností jsou také živé online kurzy, přičemž cena je v případě skupinových podobná jako u prezenčních. Za individuální lekce se ale v online variantě dají ušetřit čas i peníze.

„Pozorujeme, že roste zájem o ty kurzy, které jsou nabízeny ve formátu blended learning, tedy kombinované prezenční a online výuky. Větší zájem je o začátečnické kurzy,“ uvedl Tomáš Moravec z Goethe-Institutu.

Nejčastějším důvodem je kariéra

Především při hledání nového zaměstnání se může hodit oficiální doklad o dosažené úrovni jazyka. Například poplatek za mezinárodní zkoušku z angličtiny na úrovni C1 se pohybuje okolo pěti tisíc korun.

„Nejčastěji kurzy navštěvují pracující dospělí. Zároveň vidíme trend, kdy zaměstnanci kurzovné platí prostřednictvím zaměstnaneckých benefitů,“ dodal Podhorský.

Zájem o jazyky se ale projevuje napříč všemi věkovými kategoriemi. Třeba v Praze mají lidé nad 65 let možnost v rámci Programu na podporu vzdělávání seniorů navštěvovat skupinové kurzy angličtiny, francouzštiny, němčiny i španělštiny zdarma.

Školní inspekce: Motivace dětí učit se další cizí jazyk je menší

Věda a školy

Budoucnost povinné výuky němčiny na ZŠ pořád v nejistotě

Věda a školy
Související témata:
Jazykové školy
Španělština

Výběr článků

Načítám