Hlavní obsah

Cermat nahrál do systému DiPSy opravené testy přijímaček. Výsledky budou ve středu

Do systému DiPSy byly nahrány opravené testy jednotné státní přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia. V neděli to uvedl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Podrobně si opravené testy mohou prohlédnout uchazeči a jejich rodiče, kteří přihlášky podávali přes zmíněný systém DiPSy. Výsledky letošních zkoušek mají být zveřejněny ve středu 15. května.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Ředitel státní organizace Cermat, která je za přijímací řízení odpovědná, informaci o nahraní opravených testů potvrdil v neděli Českému rozhlasu. V DiPSy (Digitální přihlašovací systém) jsou ke stažení všechny testy, které uchazeči psali.

Děti měly dva pokusy na složení jak testu z matematiky, tak z češtiny, kdy se započítal vždy lepší výsledek testu.

Přijímačkový test z matematiky pro čtyřleté obory byl letos snazší, potvrdil Cermat

Věda a školy

Krejčí už dříve uvedl, že letošní uchazeči o čtyřleté obory získali v průměru lepší výsledky než vloni, v českém jazyce o tři procenta a v matematice až o devět procent: zatímco loňští uchazeči získali v testu z matematiky v průměru 39,9 procent, letos to bylo 49 procent. Uchazeči o osmiletá gymnázia měli z matematiky v průměru lepší výsledek o pět procent.

Nejčastěji se v letošním testu z češtiny chybovalo v úlohách zaměřených na pravopis, v matematice pak ve slovních úlohách či v počítání obvodů.

Rozřazení dětí provázely zmatky

Cermat na základě pořadí uchazečů, které do systému DiPSy nahráli jednotliví ředitelé škol, pomocí algoritmu rozřadil přijaté uchazeče už ve čtvrtek a výsledky zpřístupnil ředitelům škol v pátek. Kvůli chybám některých škol ve stanovení pořadí uchazečů ale Cermat výsledky anuloval a rozřazování musel spustit znovu.

Někteří ředitelé už však mezitím zveřejnili předběžné výsledky škol, pro některé uchazeče tak může být zpráva o přijetí, či nepřijetí předčasná. Oficiální výsledky školy zveřejní až ve středu 15. května.

Umístit by se mělo podle predikce v prvním kole celorepublikově asi 90 procent dětí, které se ucházejí o čtyřleté obory, v Praze by to mělo být asi 80 procent, uvedl už dříve Krejčí.

Sporná úloha u přijímaček z matematiky: Cermat uzná dvě odpovědi

Věda a školy

Výběr článků

Načítám