Hlavní obsah

Čekání na moderní prostory filozofické fakulty v Ostravě je u konce

Ostrava

Skok do 21. století zažijí od nového akademického roku studenti Filozofické fakulty Ostravské univerzity (OU). Ta totiž dokončila po šesti letech modernizaci budovy E v ulici Čs. legií v centru města, za kterou zaplatila téměř 200 milionů korun.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Budova E Filozofické fakulty OU je po rekonstrukci za takřka 200 milionů korun.

Článek

„Poměrně dlouho probíhající rekonstrukce přináší komplexní proměnu celé budovy, je nyní například plně uzpůsobena studentům se specifickými potřebami, jde o bezbariérové vstupy nebo místa vyhrazená vozíčkářům,“ vysvětlil děkan filozofické fakulty Robert Antonín s tím, že prostory jsou plně vybaveny, takže studenti se v nich mohou vzdělávat i prakticky.

Budova s 18 učebnami nabízí mimo jiné multifunkční konferenční místnost, počítačovou učebnu, studovnu, malý divadelní sál a tlumočnickou laboratoř. Největší posluchárna má kapacitu 154 míst. V objektu bude také pracoviště děkanátu, včetně studijního oddělení.

„Snažili jsme se, aby budova a její vybavení odpovídaly standardům vysokoškolského vzdělávání v jednadvacátém století. Tím, že projekt vznikal už před covidem, jsme trošku předběhli dobu v tom, že učebny už jsou vybaveny na online výuku, případně online setkávání, meetingy a podobně,“ popsal Antonín.

Studenty čeká provizorium. Budovu plzeňské pedagogické fakulty uzavře dlouhá rekonstrukce

Věda a školy

Děkan Antonín učil na fakultě už před rekonstrukcí, a může tak porovnávat stav budovy v roce 2018 a nyní: „Ty studovny získaly novou tvář a současně jsou z hlediska praktického využití přívětivější, protože chceme, aby fakulta byla zaměřená na studenty. Ne, jak to známe z tradičních systémů, kde vyučující sedí v kanceláři a studenti se krčí někde na chodbách.“

Foto: Pavel Karban, Novinky

Opravená budova disponuje např. i prosklenou pavlačí.

Nové studijní programy

Dokončením modernizace může fakultě s necelými dvěma tisíci studenty pomoci k nárůstu zájmu o studium. Věří v to rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký.

„Každý rok míváme dny otevřených dveří – a upřímně řečeno, prostory filozofické fakulty nebyly dosud příliš lákavé, takže návštěva mohla některé z potenciálních studentů odradit. Když se ale rozhlédnete po budově dnes a projdete si všechna patra, tak si myslím, že se bude dít pravý opak. Věřím, že na nové prostory můžeme nalákat studenty, kteří by jinak šli jinam, do modernějšího zázemí,“ poukázal rektor a prozradil, že studenty by měly přilákat i nové studijní programy, např. aplikovaná humanitní studia nebo žurnalistika.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Největší posluchárna má 154 míst.

Rekonstrukce budovy E byla jen prvním krokem k celkové modernizaci filozofické fakulty. Ta má v centru Ostravy ještě další dvě budovy, ze strany Reální ulice, a i ty čeká podle Antonína proměna. Práce by měly začít už příští rok a jejich součástí bude i revitalizace dvorku ve vnitrobloku, který nyní slouží jako parkoviště nebo stavební odkládací plocha.

„Odhady hovoří okolo 400 milionů korun, řešíme dotaci ze strukturálních fondů a hledáme ještě způsob dofinancování. Věřím ale, že ve spolupráci s krajem, městem a ministerstvem najdeme vůli i prostředky na to, abychom prostředky našli, protože Ostrava si zaslouží filozofickou fakultu, která je konkurenceschopná takzvaně kamenným filozofickým fakultám, jako je Brno, Praha, Olomouc,“ uzavřel děkan.

V Ostravě postaví studentům koleje za miliardu. Univerzitě pomůže kraj i město

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám