Článek
Základní surovinou koktejlu byl rum Varadero Areňo 3 Aňos. Vítězem se stal Petr Fejl z Labské hotelové školy Pardubice, škola obsadila první místo i v kategorii družstev.
"Úroveň soutěže je vyšší než před lety a jsou i přísnější pravidla, kdy dříve soutěžící měli na přípravu nápoje sedm minut. Je to sice jen o minutu více, ale i to je dosti významné," řekla garantka akce Marie Fabigová.
Soutěže se každým rokem účastní stále více studentů. Loni jich bylo 36, letos mezi sebou soupeřilo 45 mladých lidí z 20 škol. Odborná porota hodnotila techniku přípravy nápoje, chuť koktejlu a jeho vzhled, jehož nedílnou součástí byla ozdoba i tvar sklenice.
Klání se zúčastnila i loňská vítězka a reprezentantka Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži - sedmnáctiletá Natálie Komendová. Před porotou připravila žlutý koktejl s magickým názvem Fata morgana, obsahující rozmixované mango, rum, karamelový sirup a mangový sirup s chilli papričkou.
"Barmanství mě baví, ale spíš jako koníček. Zůstat bych u něj chtěla, ale jako povolání - nevím. Žádné náhradní plány ale nemám," svěřila se mladá barmanka.
Podle Fabigové je o obory hotelnictví a gastronomie u mladých lidí stále velký zájem. "Nicméně i do tohoto oboru v posledních letech významně zasáhla demografická křivka," poukázala garantka soutěže na některé opravdu slabé populační ročníky.
Kroměřížská juniorská koktejlová soutěž patří do nejvyšší kategorie, co se soutěží tohoto druhu v České republice týká.