Hlavní obsah

Brno zazářilo na webu NASA. Díky dechberoucí fotce z Festivalu planet

Brno

Říká se jim antikrepuskulární paprsky. Pod tímto krkolomným jazykolamem se skrývá dechberoucí hra světla, kterou umí vykouzlit Slunce na obloze. Snímek s těmito paprsky dostal v pátek Brno i s jeho hradem Špilberk na internetové stránky amerického vesmírného úřadu NASA. Je to něco, o čemž mnozí vědci jen sní. Fotku pořídil Pavel Gabzdyl, popularizátor astronomie z brněnské hvězdárny.

Foto: Pavel Gabzdyl

Unikátní snímek z věže kostela sv. Augustina. Zachycuje tzv. antikrepuskulární paprsky nad hradem Špilberk. Fotka vznikla při Festivalu planet, na němž brněnská hvězdárna vystavuje svá nafukovací vesmírná tělesa.

Článek

Fotografii se mu podařilo pořídit 11. července v podvečer na Festivalu planet, na němž brněnská hvězdárna na Kraví hoře prezentuje své obří nafukovací modely.

Gabzdyl tehdy vyběhl na věž nedalekého kostela svatého Augustina, odkud chtěl vyfotit milovníky sci-fi. Toho večera se totiž sešli u planet se svými světelnými meči, známými z legendární filmové ságy Star Wars.

Jediný snímek ze stovky fotek

„V tu chvíli, čirou náhodou, zaclonil velký bouřkový mrak Slunce a vznikl kouzelný efekt s paprsky. Nic takového nelze předem odhadnout. Udělal jsem asi stovku fotek, ale paprsky jsou jen na jediné,“ řekl Novinkám Gabzdyl.

FOTO: Obří modely planet opět rozsvítily park v Brně

Věda a školy

Na věži byl jen pár minut. Ve stísněném prostoru se totiž musel opírat o hromosvod a společně s mrakem přicházelo hřmění a bouřka.

Foto: archiv Pavla Gabzdyla

Web NASA - astronomický snímek dne a na něm Brno a hra slunečních paprsků

NASA na svém webu vysvětlila jev tak, že „pásy známé jako antikrepuskulární paprsky se tvoří nad velkými mračny mračna poblíž západního obzoru, kdy při západu Slunce vrhá dlouhé stíny skrz atmosféru. Díky perspektivě kamery se zdá, že se pásy světla a stínu sbíhají směrem k východnímu (opačnému) obzoru v bodě, který je vidět těsně nad hradem na kopci.“

Gabzdyl je popularizátor astronomie a spisovatel, jeho specializací je měsíční astronomie. Pracuje na brněnské hvězdárně a vyučuje na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 2013 získal ocenění Littera Astronomica České astronomické společnosti.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Pavel Gabzdyl je fotograf, popularizátor astronomie a spisovatel. V pozadí brněnská hvězdárna

Slavné snímky sluneční koróny

Dostat se na web NASA jakožto „Astronomický snímek dne“ se zatím podařilo šestnácti fotografům a vědcům z Česka. Opakovaně se na něj dostal např. astrofotograf Petr Horálek působící nyní na Slezské univerzitě v Opavě, který na aktuální Gabzdylův úspěch upozornil.

Autorem astronomického snímku dne NASA je Čech. Fotil kometu, kterou stále můžeme pozorovat

Věda a školy

Dále třeba matematik Miloslav Druckmüller z brněnského Vysokého učení technického se svým týmem, který léta pořizuje na celém světě snímky tzv. sluneční koróny.

Foto: Foto: Pavel Štarha, Matěj Štarha, Jana Hoderová, Shadia Habal, Ben Boe, Miloslav Druckmüller

Foto sluneční koróny pořízené týmem profesora Miloslava Druckmüllera v Austrálii. K vytvoření obrazu bylo potřeba 256 obrazů pořízených pěti přístroji.

Koróna, tedy slabá, řídká plazmatická atmosféra Slunce, je pozorovatelná při zatmění Slunce ve chvíli, kdy jej zacloní Měsíc.

Tým brněnských vědců pořídil v Austrálii unikátní snímky sluneční koróny

Věda a školy

Výběr článků

Načítám