Článek
Beton je jedním ze základních stavebních materiálů, využívá se od starověkého Říma. Problémem je jeho horšící se kvalita.
„Chtěli jsme odstranit potíže s betonem a přišli přitom na to, jak jej dělat lépe. Problémem je to, že ztrácí pevnost, a navíc tuhne pomaleji,“ řekl Právu za tým výzkumníků Pavel Šiler.
Zinek jako jed v cementu
Hlavní příměsí betonu je kromě písku a vody cement. Potíž je v tom, že cement obsahuje stále více zinku. Odborníci zinek přirovnávají k jedu. Zpomaluje proces tuhnutí a snižuje odolnost betonu.
Robotickou 3D tiskárnu dovezli přímo na staveniště. Z betonu vytiskla atypickou místnost
Šiler v nadsázce poznamenal, že s kolegy v podstatě hledal protijed, tedy způsob, jak zinek v cementu co nejvíce potlačit. Výsledkem je speciální směs, která se přidá před výrobou betonu do cementu. Směs se následně postará o to, aby byl namíchaný beton odolnější.
Zinek se do cementu dostává nechtěně. Hlavním důvodem je to, že se stále více používají při jeho výrobě alternativní zdroje jako zdroj energie tepla v cementárnách – topí se v nich totiž pneumatikami, které obsahují velké množství zinku. Ten pak přechází do vyráběného cementu.
Potíže s kvalitou betonu
Beton se hojně používá kupříkladu do základů staveb a stavebních konstrukcí. Je jednou z tradičních a nejvíce využívaných stavebních hmot, a to doslova po celém světě.
Zhoršující se kvalita betonu trápí stále více cementáren. S větším množstvím zinku v betonu se prodlužuje čas jeho tuhnutí. Jde o hodiny, někdy dokonce o dny, které potřebuje kašovitý a čerstvě namíchaný beton na to, aby zatuhl a v podstatě se změnil na hmotu podobnou kameni.
Fakultní včely naučí budoucí stavbaře respektu k přírodě
Jenže zbytečné prostoje si na stavbách nikdo nemůže dovolit. Samozřejmě i odolnost je mimořádně důležitá. Jediným technickým řešením je podle vědců snižování obsahu zinku v cementu při jeho přípravě pro beton.
„V podstatě jde o směs akcelerátorů, tedy nejrůznějších látek, které zinek potlačí a umožní nám namíchat si beton tak, jak to potřebujeme,“ doplnil Šiler.
Nová směs úspěšně prošla testy a výzkumníci ji nyní ještě zdokonalují.
„Nuselák“ slaví 50 let. S kamerou jsme se podívali do jeho útrob
Může se vám hodit na Firmy.cz: Vysoké učení technické v Brně