Hlavní obsah

Brněnští vědci přišli na nový způsob, jak zvýšit odchovy kuřat. Odkoukali jej od slepic

3:33
3:33

Poslechněte si tento článek

Brno

S nápadem, jak zvýšit úspěšnost při odchovu kuřat, aby desetitisíce vajíček nepřišly nazmar, protože v nich uhynou zárodky, přišli výzkumníci z brněnské Mendelovy univerzity. V době, kdy jsou vejce uskladněna v chladu a čekají na vložení do líhně, je nutné je krátkodobě zahřát. Zastaví se tak odumírání buněk. Vědci postup odkoukali od slepic.

Foto: MENDELU

Klubání kuřete (ilustrační foto)

Článek

Takzvaná násadová vejce mohou čekat ve skladu na vložení do umělé líhně čtyři, 15 nebo dokonce až 20 dní. Jsou umístěna v prostředí s teplotou 14 stupňů Celsia. Ze zhruba 85 procent z nich se později vylíhnou kuřata, zbytek vajec se vyhodí, což je obrovská ztráta.

Uskladněná vejce je nutné zahřát

Vědci zkopírovali chování slepic a ukázalo se, že tím jsou schopni zabránit úhynům a velkým ekonomickým ztrátám.

„Slepice nejprve snáší vajíčka; každý den jedno. Opouští přitom hnízdo. Teprve až je jich deset až dvanáct, tak je zasedne, vlastním tělem ohřívá a vysedí. Jinými slovy starší vejce v hnízdě jsou spíše v chladu, protože slepice není trvale v hnízdě, jen jsou občas zahřívána,“ řekla Novinkám Martina Lichovníková z ústavu chovu a šlechtění zvířat.

Na jižní Moravě se loni vyrobilo víc mléka, propadla se ale produkce vajec

Jihomoravský kraj

Výzkumníci v podstatě udělali totéž co slepice: vejce z chladných skladů po zhruba týdnu vyjmuli a ohřáli zhruba na hodinu na 35 stupňů Celsia. Výsledek se dostavil.

„Ohřátím se buňky embrya ve vejci začnou množit a zárodek ve vejci je pak odolnější vůči skladování. Po hodině je možné jej zase na zhruba týden umístit do chladu,“ vysvětlila vedoucí výzkumného týmu.

Foto: MENDELU

Ilustrační snímek

Technicky se liší postup při dočasném ohřívání vajec podle toho, zda jsou z mladého hejna, z hejna „na vrcholu“, nebo ze staršího hejna, což jsou slepice a kohouti starší než 50 týdnů.

Nazmar již nepřijdou desetitisíce vajec

Nejlepších výsledků dosáhli odborníci při dočasném ohřívání vajec z mladého hejna, které tvoří slepice a kohouti ve věku mezi 25 až 30 týdnem. U těchto vajec se jim ve srovnání s dosavadním postupem podařilo zachránit čtyři procenta, což v praxi znamená desetitisíce kuřat.

Lichovníková vysvětlila, že buňky embrya se ve vajíčku začínají intenzivně dělit již při teplotě nad 20 stupňů Celsia a s rostoucí teplotou okolního prostředí se dělí rychleji. Zatímco u vajec z mladšího hejna je doporučují nechat ohřátá o trochu déle než hodinu, u vajec ze staršího hejna by naopak doba tohoto oteplení na 35 stupňů Celsia neměla onu hodinu překročit.

Foto: MENDELU

Embryonální tkáň ve vejci - stadium při snesení vejce

„Nově nalezený postup je dalším z mnoha příkladů toho, že největší inspiraci najde věda v přírodě,“ doplnila Lichovníková. Nyní už zbývá jen postup otestovat ve velkochovech.

Možná záchrana desetitisíců vajec je dobrou zprávou nejen pro chovatele, ale i zpracovatele masa. Kuřecí patří mezi nejoblíbenější druhy masa ve světě i v ČR. Konkrétně v Česku spořádá každý občan průměrně třicet kilogramů kuřecího masa za rok a jeho spotřeba stále pomalu vzrůstá.

Na trhu je stále více vajec s barevnou skořápkou. Pro kupující hraje odstín roli

Věda a školy

Jak uvařit dokonalé vejce? Vědci přišli s překvapivým způsobem přípravy. Trvá půl hodiny

Gastro

Výběr článků

Načítám