Hlavní obsah

Brněnský výzkum pomůže v Zambii s lepším pěstováním ořechů mongongo

Brno

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity hledají způsob, jak zvýšit klíčivost semen ořechu mongongo a lépe využít olej, který se z něj vyrábí. Projekt pomůže obyvatelům komunity Sichiasa v jihozápadní Zambii, jejíž členy tato práce živí. Výzkum může přispět i k větší ekonomické soběstačnosti jejich obyvatel.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Žena v Zambii rozbíjí ořechy mongongo pro jejich další zpracování

Článek

Česko dílně na zpracování ořechů v Sichiase, která se nachází nedaleko Viktoriiných vodopádů, věnovalo lis na olej a technologické vybavení.

Naším cílem je najít vhodné způsoby pěstování
Kamila Hejlíková Tembo, Mendelova univerzita v Brně

„Naším cílem je najít vhodné způsoby pěstování, využití a komercializace pro tento produkt,“ sdělila Novinkám Kamila Hejlíková Tembo, vědkyně působící na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity, která se do Zambie provdala a současně vede i výrobu na zpracování ořechů.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Plody ořechů mongongo se využívají v potravinářství a olej z nich v kosmetice. Podle vědců by mohl najít větší využití

Olej i pro kosmetiku

Ořechy mongongo (latinsky Schinziophyton rautanenii) sbírali předchůdci dnešního člověka již před mnoha tisíci lety v době kamenné. Tvrdé skořápky se jako kdysi drtí kameny.

Nevozte ze zahraničí květiny ani semínka, můžete způsobit pohromu, varují experti

Domácí

Plody mají vynikající nutriční hodnoty a jsou součástí jídelníčku. Olej z nich by mohl najít využití v kosmetickém průmyslu. Problémem je ale současná špatná klíčivost semen. Stromy jsou navíc krátkověké a jejich přirozená regenerace je nízká. To nyní brání dalšímu rozvoji.

Semena ale již studují vědci v laboratořích Mendelovy univerzity. Pro výzkum klíčivosti navrhli podle informací na webu dvě verze předosevní přípravy semen a podmínek pro jejich klíčení.

„V první metodě budou semena skladována po dobu tří měsíců při konstantní teplotě čtyři stupně Celsia. Po tomto chladném období bude proveden test klíčivosti,“ uvedl za výzkumný tým Lukáš Karas.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Předseda Senátu Miloš Vystrčil při návštěvě komunity v Zambii, která zpracovává ořechy mongongo

Druhá metoda bude sledovat účinek fytohormonu etylénu. Vychází z toho, že rajčata, banány nebo mango při dozrávání produkují etylén, a když jsou skladovány spolu se semeny v plastových sáčcích, uvolněný etylén zvyšuje klíčivost.

Při druhé metodě tedy bude jedna část semen ošetřena roztokem Ethrelu a druhá část uložena do sáčků spolu s banány a mangem.

Ořechy pro každého: které si vybrat podle svých potřeb a cílů

Zdraví

Zlepšení pěstebních vlastností je klíčem ke zvýšení množství ořechů pro další zpracování. Odborníci také zkoumají vlastnosti oleje lisovaného z ořechů mongongo, tak aby našel využití nejen v potravinářství, ale mohl se stát základem pro výrobu kosmetiky, popřípadě léčiv.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Ořechy mongongo mají podle vědců problém se špatnou klíčivostí semen

Ženám pomáhají výkupem ořechů

Hejlíková Tembo stála loni u zrodu organizace Booma Women Cooperative v komunitě Sichiasa, která vykupuje semena od místních žen, jež je tradičně sbírají pro domácí spotřebu, a zpracovává je na kosmetický olej a olej na vaření, který dodává do místních obchodů a hotelů.

„Booma znamená v místním jazyce semeno zkoumaného druhu. Kooperativa plánuje oleje exportovat do zahraničí a diverzifikovat zpracování semen o další místní druhy dřevin, jako jsou například baobab a marula. Místní ženy takto získávají dodatečný příjem pro domácnost ze sběru plodů a z prodeje výrobků. Užitek má z toho celá komunita,“ doplnila vědkyně.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Olej vyrobený ke kosmetickým účelům z ořechů mongongo v Zambii

Speciální cihly odolají i termitům. Díky nápadu studenta ČVUT z nich vyrostla v Africe škola

Věda a školy

S první africkou misí k Měsíci pomůžou odborníci z Brna

Věda a školy

Výběr článků

Načítám