Hlavní obsah

Blíží se Noc vědců. V 50 českých městech představí výzkum zábavným způsobem

Praha

Navštívit biomedicínskou laboratoř, poznat blíže forenzní antropologii nebo třeba pozorovat proměny hvězdné oblohy mohou lidé při Noci vědců. Akce se uskuteční v pátek 27. září ve večerních hodinách v 50 městech Česka. Jejím cílem je přiblížit veřejnosti vědu zábavným způsobem.

Foto: archiv Noci vědců

Z jedné z dřívějších akcí

Článek

Vstup bude po celý večer zdarma, chystané akce jsou uvedené v programu na webových stránkách. Poprvé se Noc vědců v České republice konala v roce 2005.

Lidé se mohou zúčastnit workshopů, vědeckých her, kvízů nebo únikových her, komentovaných prohlídek, besed, výstav či promítání.

Do letošního ročníku se zapojí na více než dvě desítky českých univerzit, ústavy Akademie věd ČR, planetária a hvězdárny, interaktivní vědecká centra a muzea, knihovny, nemocnice, střední a základní školy.

Pražská expozice zve k prozkoumání života středověké společnosti pomocí mobilní aplikace

Věda a školy

„Vědci rádi bádají, ale ještě radši se baví a vědu popularizují. I proto je seznam organizátorů tradičně široký a pestrý,“ uvedla členka týmu národního koordinátora Noci vědců 2024 Dana Kardová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).

Programových bodů jsou podle organizátorů vyšší stovky. Pro lepší orientaci mohou lidé využít interaktivního průvodce, který jim ukáže akce v daném městě, oboru a zda jsou určené i pro děti, či nikoli.

V pondělí 23. září se mohou návštěvníci v 15 městech přihlásit do Hospodského kvízu. Mohou tak vytvořit tým o třech až osmi hráčích a přihlásit se na libovolný kvíz přes facebookovou událost. Startovné na osobu bude 100 korun.

Kafkova Proměna

Letošní ročník Noci vědců se bude věnovat tématu Proměna. Odkazuje tak na 100. výročí od smrti spisovatele Franze Kafky a jeho slavnou stejnojmennou povídku.

Franz Kafka: anarchista, ideolog kontrarevoluce a značka, která prodává

Historie

Noc vědců se od roku 2005 rozšiřuje do dalších měst, letos je jich 50. Svůj program připravují univerzity, hvězdárny a planetária, muzea, interaktivní vědecká centra či ústavy Akademie věd.

Od letošního roku se stávají národními koordinátory VŠCHT a Univerzita Palackého v Olomouci. Pod jejich vedením by se měla Noc vědců v příštích dvou letech rozrůst do různých menších měst.

Konec léta. Ve 14:44 začal astronomický podzim

Věda a školy

Výběr článků

Načítám