Článek
Nezáleží na ročníku, původu vína či objemu alkoholu v něm, klíčová je kyselost moku, která útočí na zubní sklovinu. Nejhorší je prý ryzlink.
Vápník a fosfor jsou minerály v zubech, které „kyselé“ víno ničí. Laboratorní testy prokázaly, že za celý den by sklovina přišla o 60 mikrometrů minerální vrstvy. Ohleduplnější k zubní sklovině jsou červená vína, zjistili experti z univerzity v Mohuči.
Výzkumníci upozornili, že i když si lidé po večeru nad skleničkou řádně před spaním vyčistí zuby, budou-li víno konzumovat pravidelně, jejich zuby to pocítí. Samozřejmě, že na druhou stranu může přílišné čištění sklovinu také poškodit. Rozumné tedy je podle vědců pít víno občas a přikusovat k němu například sýr, který má dostatek kalcia. Třeba jahody k sektu negativní efekt naopak jenom umocní.