Hlavní obsah

Badatelé zkoušejí odhalit, kdo leží v neznámém hrobu v brněnské bazilice

Vrátit Jindřicha z Lipé po prozkoumání jeho ostatků do klidu původního hrobu a zjistit, kdo leží v nedávno ještě neznámé hrobce, která se našla na významném místě baziliky. To vše jsou úkoly, které stojí před badateli, kteří už více než rok poodhalují tajemství baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně, kde je pohřbena královna Eliška Rejčka.

Objev neznámého hrobu v bazilice v BrněVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Před hlavním oltářem, kde se v chrámech vždy vyskytovala hrobová místa pro nejvýznamnější osobnosti a kde je pochována v hrobce i královna Eliška a napravo od ní její druh Jindřich, se ve stejné linii geofyzikálním průzkumem chrámu nečekaně našel další hrob.

„Předpokládáme, že se jedná o důležitou osobnost. O koho jde, to chceme zjistit dalším bádáním,“ uvedl vedoucí výzkumu Ctibor Ostrý.

Foto: Muzeum města Brna

Hledání náhradního hrobu Jindřicha z Lipé bylo napínavé.

Současný výzkum Muzea města Brna a odborníků z Masarykovy univerzity (MU) navázal na loňské jubileum, kdy se připomínalo 700 let od založení Starobrněnského kláštera. Výzkum přinesl několik zásadních objevů.

Moravský zemský archiv mimořádně vystavuje vzácný liturgický zpěvník královny Elišky Rejčky

Domácí

Jindřich z Lipé se vrátí do původního hrobu

Prvním významným krokem letošního výzkumu byla exhumace ostatků Jindřicha z Lipé, významného šlechtice ze 14. století. Jeho hrobka byla objevena v roce 1966 při zavádění parovodního topení pod podlahou kostela. Ostatky byly tehdy vyňaty a podrobeny antropologickému zkoumání, do kostela se vrátily znovu až v roce 1991.

Hrob představovala dřevěná schránka, kterou tehdejší archeologové nevrátili na místo nálezu. Sice ji zakopali opět pod dlažbu chrámu, ale o pár decimetrů jinam, než byla původně, proto její hledání bylo tak komplikované.

Foto: Muzeum města Brna

Ostatky Jindřicha z Lipé vyzvednuté z náhradního hrobu

„Práce na exhumaci byly napínavé do poslední chvíle. Ačkoliv jsme měli ústní zprávy, kde se druhotný hrob přibližně nachází, úplně přesnou polohu a hloubku hrobu jsme museli dohledat archeologickou sondou. Každopádně, když špachtle po zhruba čtyřiceti minutách práce narazila na stěnu dřevěné schránky, vyvolal tento zvuk ve všech pocit úlevy,“ popsal archeolog Petr Vachůt z Muzea města Brna.

Pietní místo dostane důstojné označení

Ostatky nyní podléhají novému antropologickému výzkumu a v příštím roce budou pietně vráceny do originálního zděného hrobu, který bude označen způsobem hodným významu bývalého moravského hejtmana a předáka české šlechty.

Archeologové prozkoumali tajemnou propadlinu na Břeclavsku. Našli zapomenutý důl

Věda a školy

Jindřich z Lipé tak zřejmě dostane nad místo svého věčného spánku podobnou zlacenou symboliku, jakou už v bazilice má jeho partnerka Eliška.

Neznámý hrob v 3D modelu

Druhé zkoumané místo bylo ještě napínavější. Po geofyzikálním průzkumu, který provedl specialista Michal Vágner z Ústavu archeologie a muzeologie MU, vykazovala data ze severní lodi baziliky shodné rysy se dvěma již objevenými kryptami. Prověřit to ale mohl až navazující výzkum.

Foto: Muzeum města Brna

Dosud neznámý hrob byl prozkoumán s maximální šetrností sondou.

Po dohodě s řádem brněnských augustiniánů bylo rozhodnuto pro co nejšetrnější metodu vrtem a snímání průmyslovou kamerou. Archeologové pak zpracovali nasnímaná data do detailního 3D modelu. Mikrobiologické vzorky, které se budou nadále zkoumat, odebrali pracovníci Ústavu experimentální biologie MU.

Jak archeolog Ostrý dodal, následné zkoumání proběhne vzhledem ke snaze zachovat co nejvíce piety pro pohřebnou osobu především z obrazového materiálu, který získala sonda. Archeologové jsou však přesvědčeni, že ostatky jsou původní, tedy že hrob nebyl vykraden.

Objev z období baroka

„Ačkoliv bylo původně očekáváno středověké stáří hrobky, stejně jako v případě krypt Elišky Rejčky a Jindřicha z Lipé, odkazuje nás v tomto případě tvar dochované rakve a použitá malta spíše k období baroka,“ doplnil Ostrý.

Další podrobnosti a výsledky výzkumu budou postupně zveřejňovány v průběhu září a října letošního roku.

Archeologové objevili v Sázavském klášteře výjimečně dochované pozůstatky středověkého domu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám