Hlavní obsah

Astronauti ze Starlineru už měli být dávno doma. Datum návratu z vesmíru pořád neznají

Američtí astronauti Barry „Butch“ Wilmore a Sunita „Suni“ Williamsová původně měli být z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) už dávno doma, došlo však k odkladům návratu. Manažeři amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a firmy Boeing se nakonec rozhodli pobyt této posádky lodi Starliner na orbitě prodloužit ještě více. Před několika dny se přitom počítalo s tím, že zpět na Zemi přistanou 26. června.

Astronauti na ISS vítají 6. června posádku Starlineru.Video: Reuters

Článek

Inženýři z NASA chtějí mít co nejvíce času na analýzu dat - a to i kvůli budoucím misím -, než se pilotovaná kosmické loď CST-100 Starliner Calypso se dvěma astronauty vydá na cestu zpět na zemský povrch. Odborníky zaměstnává především objasňování příčin úniků helia z pohonného systému servisní části Starlineru.

NASA navíc nechtěla ovlivňovat další plánované dění na oběžné dráze, tudíž podle informací ze závěru minulého týdne to vypadá tak, že návrat Wilmora a Williamsové se uskuteční nejdříve až po dvou výstupech jiných astronautů, kteří na ISS působí dlouhodobě, ven ze stanice do otevřeného vesmírného prostoru. Tyto pracovní směny vně ISS se měly podle posledních plánů odehrát 24. června a 2. července.

„Neuvázli v kosmu“

„Starliner připojený k ISS si vede dobře. Strategicky využíváme čas navíc k tomu, abychom uvolnili cestu pro některé kritické činnosti na stanici a zároveň dokončili přípravu na návrat Butche a Suni na Starlineru a získali cenné informace o modernizacích systému, které budeme chtít provést pro mise po certifikaci,“ konstatoval minulý týden šéf divize komerčních letů při NASA Steve Stich.

Pobyt na ISS se protáhne, NASA opět odložil návrat Starlineru

Věda a školy

Po uzavření přezkoumávání situace bude připravena telekonference pro média, kde NASA oznámí detaily. Důležité každopádně je, že Starliner má být stále schopen zajistit nouzovou evakuaci posádky, pokud by na stanici došlo k události, která by vyžadovala neplánovaný odlet a návrat na Zemi.

Zástupci NASA a Boeingu tak podle webu Spaceflight Now ujišťují, že zmíněná dvojice „neuvázla ve vesmíru“.

Výstup se nezdařil

Ovšem i harmonogram výstupů astronautů mimo vnitřní prostory ISS - po kterých se měl Starliner už zřejmě opravdu vrátit na Zemi - byl narušen, a to teď v pondělí 24. června.

Ve 14:45 SELČ se Američané Tracy C. Dysonová a Michael Barratt chystali k výstupu do volného kosmického prostoru. „Po otevření průlezu na modulu Quest hlásila astronautka významný únik chladicí vody dovnitř jejího skafandru. Výstup tak byl ihned ukončen,“ shrnul v pondělí odpoledne na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Podle informací na stránkách NASA měla tato dvojice během cca 6,5 hodiny dlouhé „vycházky“ mj. odstranit vadné elektronické zařízení z komunikační antény na pravoboku nosníku vesmírné stanice.

Vraťte velitele zpět do skafandru. NASA omylem odvysílala záznam simulace stavu nouze na ISS

Zahraniční

Přesné datum odpojení pilotované lodi Starliner s Wilmorem a Williamsovou od ISS je tak v tuto chvíli neznámé. Posádku nicméně ani netlačí čas na opuštění stanice, protože na oběžné dráze je dostatek zásob a program ISS je relativně volný až do poloviny srpna, připomíná internetový časopis Kosmonautix.

Starliner s Wilmorem a Williamsovou na palubě se k orbitálnímu komplexu připojil 6. června. Start provázely různé problémy a odklady. Loď odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 5. června a k ISS dorazila po 26 hodinách letu.

Vesmírná loď Starliner s astronauty se úspěšně připojila k ISS

Věda a školy

Znovu použitelný modul ve tvaru kapky dopravila na oběžnou dráhu raketa Atlas V vyrobená United Launch Alliance (ULA), což je společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin.

Média misi popisovala jako klíčový test konkurenceschopnosti amerického Boeingu, který je konstruktérem lodi, ve vztahu ke společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska, co se týká partnerství s NASA.

Ruský kosmonaut Kononěnko jako první strávil 1000 dní na oběžné dráze

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám