Hlavní obsah

Astronauti se vrátí na Zemi z ISS až příští rok. Starliner odletí bez nich

Houston

Padlo definitivní rozhodnutí. Dvojice astronautů, která v červnu odletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), se kosmickou lodí Starliner nevrátí. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) s tím, že cesta Starlinerem by nebyla pro posádku dostatečně bezpečná. Astronauti tak zůstanou na oběžné dráze až do příštího roku.

Foto: Reuters

Astronauti odletěli na ISS letos v červnu.

Článek

Astronauti Barry (Butch) Wilmore a Sunita (Suni) Williamsová tedy budou na ISS výrazně déle, než se očekávalo. Podle původních plánů měli ve vesmíru zůstat jen několik dnů a vrátit se na Zemi v polovině června.

Podle NASA to ale nebylo možné, protože loď Starliner vyrobená společností Boeing ohlásila při konečné fázi svého červnového letu únik paliva a selhání několika naváděcích trysek. Astronauty tak zpět dopraví zařízení konkurenta Boeingu, firmy SpaceX.

„NASA rozhodla, že se Butch a Suni vrátí s posádkou Crew-9 příští únor a že Starliner se vrátí bez posádky,“ uvedl šéf NASA Bill Nelson. Zpáteční let kosmické lodě Crew Dragon od SpaceX je naplánován na únor.

Kdy se posádka Starlineru vrátí z ISS na Zemi? To teď nejsme schopni říct, přiznala NASA

Věda a školy

Starliner se vrátí v září

Starliner by se tak měl pokusit o návrat na Zemi bez posádky na začátku září, píše agentura AP. Loď má přistát v poušti státu Nové Mexiko. Již několik týdnů se technici NASA a Boeingu snaží najít příčinu závady a vyřešit ji. Podle Stiche měl úřad s Boeingem „technickou neshodu“, jelikož společnost tvrdila, že může zajistit bezpečný let zpět s posádkou.

Nejnovější rozhodnutí amerického úřadu je podle agentury AP neúspěchem pro Boeing. Firma po prohlášení NASA oznámila, že připravuje bezpečný návrat své lodi bez posádky. Nelson uvedl, že agentura nadále počítá s Boeingem a že si je na 100 procent jistý, že Starliner znovu poletí do vesmíru s lidskou posádkou.

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Nejistota na orbitě. Loď by kvůli pochybnostem mohli poslat na Zemi bez posádky

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám