Článek
Umělé sladidlo 200krát sladší než sacharóza má velmi široké využití v potravinářství, ale i ve výrobě léků.
Aspartam, používaný ve výrobcích, od dietních limonád Coca-Cola přes žvýkačky Mars' Extra a některé další nápoje, bude v červenci Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) poprvé uveden jako „možný karcinogen pro člověka“. Výrobci sladidel práci IARC kritizují.
Podobná rozhodnutí IARC v minulosti pro různé látky však vyvolala u spotřebitelů obavy ohledně jejich použití, vedla k soudním sporům a tlačila na výrobce, aby znovu vytvořili receptury a vyměnili je za alternativy. To vedlo ke kritice, že hodnocení IARC mohou být pro veřejnost matoucí. Kupříkladu v roce 2015 označila IARC herbicid glyfosát za "pravděpodobně rakovinotvorný", což mělo dopad na mnoho firem. |
Rozhodnutí IARC, učiněné podle agentury Reuters na počátku tohoto měsíce po schůzce externích expertů skupiny, má na základě všech zveřejněných důkazů posoudit, zda určitá látka představuje potenciální nebezpečí, či nikoli.
Exclusive: Aspartame, one of the world's most common artificial sweeteners, is set to be declared a possible carcinogen next month by a leading global health body, pitting it against the food industry and regulators https://t.co/7Jv2XiJmAU pic.twitter.com/8bKuC53BMx
— Reuters (@Reuters) June 29, 2023
Dvě zprávy
Závěry IARC nicméně neříkají, jaké množství výrobku nebo látky může člověk bezpečně zkonzumovat. K tomu se vyjadřuje jiný expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). Klíčové jsou také výroky národních regulačních orgánů.
Střevní mikrobiom ovlivňuje mozek i vznik rakoviny
JECFA také letos přezkoumává používání aspartamu. Její zasedání začalo na konci června a svá zjištění má oznámit ve stejný den, kdy IARC zveřejní své rozhodnutí – 14. července.
Od roku 1981 JECFA uvádí, že konzumace aspartamu je bezpečná v rámci přijatých denních limitů. Např. dospělý o hmotnosti 60 kg by musel každý den vypít 12 až 36 plechovek nějaké dietní limonády – v závislosti na množství aspartamu v nápoji –, aby byl ohrožen. Toto stanovisko široce sdílejí národní regulační orgány, včetně Spojených států a Evropy.
Mluvčí IARC uvedl, že nová zjištění jak IARC, tak JECFA jsou až do července důvěrná, ale dodal, že se „doplňují“, přičemž závěr IARC představuje „první základní krok k pochopení karcinogenity“.
Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly
Průmysl a regulátoři se nicméně obávají, že chystané zveřejnění dvou takových zpráv od agentur WHO může být matoucí. Doufají, že odborníci své práce koordinovali.
„IARC není orgánem pro bezpečnost potravin a jejich hodnocení aspartamu není vědecky komplexní a je silně založeno na široce zdiskreditovaném výzkumu,“ poznamenala dokonce Frances Hunt-Wood, generální tajemnice Mezinárodní asociace sladidel (ISA).
Anketa
Aspartam je intenzivně studován již roky. Minulý rok studie ve Francii mezi 100 tisíci dospělými ukázala, že lidé, kteří konzumovali větší množství umělých sladidel – včetně aspartamu –, měli o něco vyšší riziko rakoviny.
To, že WHO plánuje vydat 14. července dvě nové zprávy o bezpečnosti aspartamu, avizovala minulý týden již např. agentura Bloomberg.