Hlavní obsah

Archeologové postavili kopii římské veslice, nyní na Moravě připomíná desátou legii Marca Aurelia

Pasohlávky

Jmenuje se latinsky Danubia Alacris neboli Živý Dunaj, měří 18 metrů a jde o věrnou kopii římské říční patrolovací lodě typu lusoria. Ve druhém století našeho letopočtu tyto lodě na tehdejší Moravě využívali římští legionáři. Plavidlo bude až do konce prázdnin kotvit v Pasohlávkách na Brněnsku, a to na dohled Hradisku, na němž sídlila desátá legie.

Římská loď kotvící v Pasohlávkách na BrněnskuVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

„Kotví v místech, kde se mohlo nacházet přístaviště lodí na řece Dyji využívané legií. Repliku lodi postavil podle originálních archeologických nálezů v roce 2022 tým profesora Borise Dreyera z německé univerzity v Norimberku,“ řekl Novinkám ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Brně Balázs Komoróczy, jemuž se zápůjčku lodě podařilo vyjednat.

Pětitunová veslice s čápem v letu

Němečtí archeologové nejenže vytvořili věrnou kopii římského plavidla, ale následně s ním spluli Dunaj z německého Pasova až do Černého moře. Loď váží pět tun, byla schopná pojmout až 26 vojáků a její příď zdobí vyřezávaný čáp – při plavbě této veslice to vypadá, jako by letěl před lodí jen kousek nad vodní hladinou. Plavidlo přepravilo na Moravu nákladní auto.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Veslici postavili němečtí archeologové podle historických pramenů a sjeli s ní Dunaj z německého Pasova do Černého moře. Nyní kotví v kempu Merkur v Pasohlávkách na Brněnsku. V pozadí vpravo kopec Hradisko, na němž byla ve 2. století opevněna desátá římská legie.

I když na římské dějiny ve spojitosti s Moravou nezbylo v učebnicích dějepisu podle vědců příliš mnoho místa, situaci se snaží změnit popularizací Hradiska.

Britští archeologové objevili vzácnou sošku boha Merkura

Věda a školy

Ve druhém století našeho letopočtu bylo nejsevernější výspou římského impéria. Císař Marcus Aurelius z něj chtěl dokonce vytvořit centrum nové provincie Marcomannia. Po jeho smrti a krvavých válkách s germánským kmenem Markomanů se Římané z Moravy za časů císaře Commoda stáhli.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Plavidlo s čápem na přídi měří 18 metrů, váží pět tun a bylo schopno pojmout 26 římských vojáků.

„Přesto u nás zanechali nesmazatelnou a důležitou stopu, o čemž svědčí četné nálezy z Hradiska. Vystaveny jsou v tamní expozici Brána do Římské říše. Loď je pomyslnou třešničkou na dortu pro všechny milovníky historie,“ doplnil Komoróczy.

Morava se měla stát provincií Marcomannia

Domácí

Připomněl, že války s Markomany připomíná i úvodní scéna z legendárního filmu Gladiátor s Russellem Crowem.

Veslice vyrazí s „římskou posádkou“ na plavbu

Marcus Aurelius bojiště navštívil, takže je možné, že se z Hradiska kochal výhledem na kopce Pálavy stejně jako návštěvníci kempu Merkur v Pasohlávkách, kde loď nyní kotví.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

V popředí model veslice, v pozadí mapa římského impéria

Veslice vyjede i na vodu. S „římskou posádkou“, tvořenou nadšenci v dobových kostýmech legionářů, se bude pro potěšení veřejnosti plavit v tamní laguně, a to každou sobotu dopoledne.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Připomínka lodě v expozici Brána do Římské říše

„Pro nás je zapůjčení lodě velkým oceněním za to, jak se snažíme římské dějiny na Moravě propagovat. Koncem roku se Danubia Alacris přestěhuje do Bratislavy,“ dodal ředitel.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Figurína římského legionáře z expozice Brána do Římské říše v Pasohlávkách

Zatímco v expozici Brána do Římské říše si lze prohlédnout artefakty nalezené na Hradisku, hned za ní začíná stezka na vrchol kopce. Tráva je na něm vysekána tak, že ukazuje, kde se nacházely základy římských staveb, a to včetně lázní.

Pod kopcem leží Aqualand Moravia, který ročně navštíví tři čtvrtě milionu turistů. Ti se pak koupou v místech někdejší římské nemocnice.

Letošní ročník Archeologického léta nabízí i letecké zážitky a neznámá zákoutí Vyšehradu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám