Hlavní obsah

Archeologové objevili v Brně pozůstatky keramické dílny, našli v ní i podivné muří nohy

Brno

Archeologové objevili na Mendlově náměstí ve čtvrti Staré Brno pozůstatky keramické dílny z přelomu 17. a 18. století. Při kopání v proluce sousedící s Fakultní nemocnicí u svaté Anny, využívané jako parkoviště, objevili velké množství střepů i podivné keramické muří nohy. Ukázalo se, že jde o kredle – podložky, jimiž se při vypalování prokládala keramika.

Foto: Archaia

Na snímku tzv. kredle připomínající muří nohy. Při vypalování se jimi prokládala keramika přímo v pecích, aby se neslepila.

Článek

Unikátnost nálezu spočívá v tom, že jde teprve o třetí historickou keramickou dílnu nalezenou v moravské metropoli, a to Brno patří k nejstarším městům na Moravě.

„S ohledem na mnohasetletou historii města je nález dosavadních tří dílen pohříchu málo,“ řekla Novinkám Lenka Sedláčková z archeologické společnosti Archaia.

Na druhé straně se daří při záchranném výzkumu nalézat i nyní na území Brna poměrně unikátní kousky historické keramiky.

Vědci po 1400 letech díky genetice rozlouskli záhadu o původu Avarů

Věda a školy

Třetí dílna ve městě

Dílnu měl neznámý hrnčíř na Starém Brně, a to v někdejší Měšťanské ulici, která jej kdysi spojovala se současným centrem města. Střepy se našly při kopání na dvorku jednoho z dávno zaniklých domů. Některé ze střepů mají glazuru, jiné kousky keramiky byly patrně malované.

Foto: Archaia

Soubor nalezených střepů, vpravo nahoře kredle

Našly se úlomky hrnců, hrnků, nejrůznějšího kuchyňského nádobí, ale také kachlových kamen.

Kredle, tedy drobné kousky na prokládání keramiky v peci, které zajišťovaly, aby se jednotlivé kousky neslepily, se daří nacházet jen ojediněle.

Ze střepů lze usuzovat, že šlo o významnou dílnu. Nenašla se sice vlastní hrnčířská pec, podle odborníků ale musí ležet někde v okolí.

Soška světice i Jeroným se lvem

Další historické hrnčířské dílny se v Brně dosud našly jen na Kapucínském náměstí a ve Veselé ulici, což je současné centrum města. Sedláčková upozornila na to, že působení četných hrnčířů v Brně zmiňuje hned několik písemných pramenů, a to již v období středověku.

Na druhé straně se daří archeologům nalézat skutečné skvosty z oblasti historické keramiky. Při ražbě nové kanalizace vykopali před časem v Leitnerově ulici soubor čtrnácti keramických nádob z pozdního středověku. Objevili je ve staré odpadní jímce v hloubce sedmi metrů.

Foto: Archaia

Archeologové objevili i tento střep z někdejšího cedníku

K unikátům patří nález drobné plastiky ženy z přelomu 16. a 17. století, pravděpodobně zachycuje svatou Dorotu. Hlava sošky se nezachovala, nicméně právě na tuto světici odkazuje košík, který drží žena v levé ruce – je jedním z jejích hlavních atributů.

Stejně tak cenný je kachel z kamen se sv. Jeronýmem. Je na něm zachycen, jak vytahuje trn z tlapy lva. Kachel se našel v raženém sklípku, tedy takzvaném lochu, který byl v 15. století zavezen sutí.

Při kopání kanalizace v Brně objevili archeologové keramické nádoby ze středověku

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám