Článek
Počet lidí trpících alergickými reakcemi na arašídy se v posledních desetiletích ztrojnásobil a v závažných případech mohou být následky smrtelné, upozornil Daily Mail. Nyní je touto intolerancí postiženo přibližně jedno dítě z 50.
Britští vědci však objevili tzv. okno příležitosti, a to ve věku od čtyř do šesti měsíců, což je podle nich nejlepší čas na seznámení dětí s těmito ořechy. Aplikací tohoto zjištění do praxe by se podle nich mohl výskyt alergie na arašídy snížit až o 77 procent. Kdyby se arašídy zahrnuly do stravy v jednom roce věku, výskyt by snížil jen o 33 procent, zjistili odborníci.
Děti s vyšším rizikem rozvoje alergie – například pokud již mají ekzém – by měly dostat arašídy ještě dříve než ve čtyřech měsících, dodali.
Odborníci přitom doporučují, aby se nemléčné příkrmy začaly dětem podávat nejdříve od 4. měsíce.
Tým z King's College London a University of Southampton uvedl, že většina alergií na arašídy se vyvinula v době, kdy dítě dosáhne prvního roku života. Vycházeli z dat Inquiring About Tolerance (EAT) a Learning Early About Peanut Allergy (LEAP). Studie Leap zahrnovala 640 dětí považovaných za vysoce rizikové z hlediska rozvoje alergie na arašídy a zkoumala brzké zavedení arašídových produktů. V rámci projektu Eat bylo v Anglii a Walesu zkoumáno více než 1300 tříměsíčních miminek. Několik let byly děti sledovány při zavádění šesti alergenních potravin – mléka, arašídů, sezamu, ryb, vajec a pšenice.
Třikrát týdně vrchovatou lžičku
Profesor Gideon Lack z King's College London a Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust řekl, že přínosy zavádění arašídových produktů do stravy dětí se s přibývajícím věkem snižují. „Odráží to zkušenosti z Izraele, kde jsou arašídové produkty běžně zaváděny v rané fázi kojenecké stravy a alergie na arašídy je vzácná,“ vysvětlil.
Pediatrická dietoložka Mary Feeney z King's College London doporučila dávat dětem vrchovatou lžičku arašídového másla třikrát týdně. Varovala, že kojencům nebo malým dětem by se nikdy neměly dávat celé nebo nasekané ořechy, protože u nich hrozí riziko udušení. „A děti by měly být vývojově připraveny začít s pevnou stravou, když budou zaváděny arašídové produkty,“ dodala.