Hlavní obsah

Antarktida starším vědcům prospívá, zbavili se tuků na břiše. Zato mladší kolegové přibrali

Brno

Vědcům středního a vyššího věku pomohla nedávná dvouměsíční expedice na českou vědeckou Mendelovu polární stanici v Antarktidě, shodili až dva kilogramy. Mohou tak jásat, protože se zbavili přebytečných tuků na břiše. Jejich mladší a sportovně založení kolegové do 30 let si naopak domů přivezli každý až o pět kilogramů navíc, a to v oblasti boků a hýždí.

Foto: archiv Petra Horkého

Tým polárníků 20. antarktické vědecké expedice Masarykovy univerzity na české vědecké stanici J. G. Mendela. Jejich tělesné proporce před a po expedici zkoumali antropologové.

Článek

Překvapivá data přineslo detailní zkoumání zdravotního stavu výzkumníků z letošní šestnáctičlenné expedice, na které se zaměřili antropologové z brněnské Masarykovy univerzity.

Na první pohled jsou možná úsměvná, ale v budoucnu mohou pomoci upravit stravu vědců vysílaných do extrémních podmínek, tak aby byla vyvážená. Otázkou je, jak by se tělesné proporce výzkumníků v Antarktidě vyvíjely, pokud by v oblasti jižního pólu strávili třeba rok.

Mladší přišli o pohyb, starší jej získali

„Mladší kolegové nám přibrali, protože přišli o své oblíbené tělesné aktivity, jako je běh, jízda na kole, plavání nebo návštěva posilovny. Na cvičení ani neměli v Antarktidě čas, protože se s maximálním nasazením věnovali výzkumu,“ řekl Novinkám Dominik Černý z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Antropoložka jídla: Ztratili jsme přehled, co jíme. A máme z toho krizi

Móda a kosmetika

Naopak starší vědci, kteří doma pohybu moc času nedávají, se v Antarktidě při výzkumu v terénu zapotili - a něco málo shodili.

Foto: archiv Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno

Barevná mapa rozdílů mezi modely polárníka před a po expedici

Ani u jedné skupiny nejde o nic dramatického. Mladší vědci se po březnovém návratu do vlasti jistě již dostali do původní kondice a ti starší pravděpodobně při vysedávání v laboratořích ono kilo až dvě zase nabrali.

KVÍZ: Co víte o nejméně obydleném kontinentu?

Věda a školy

Na druhé straně při dlouhodobém pobytu na obdobných expedicích by bylo asi nutné upravit jídelníčky a mladším vědcům dopřát pohyb.

Foto: archiv Petra Horkého

Mladším vědcům ani pohyb v těchto náročných podmínkách nestačil k tomu, aby si udrželi kondici, starší vědci zhubli.

Těla polárníků pod drobnohledem

Antropologové pro svůj výzkum tělesných proporcí využili 3D celotělových skenerů. Jinými slovy byl každý z vědců před a po výpravě detailně změřen a zvážen. Ke zkoumání využili výzkumníci softwarovou platformu A.D.A.P.T., která vytváří model zkoumaného těla včetně tváří a poskytuje u každého sledovaného jedince až 40 údajů o tělesných rozměrech.

Foto: archiv Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

Výsledný model jedné z poloh z tzv. fotogrammetrické stanice s fotkami z kamer

Platforma byla vyvinuta pro výrobce v oblasti automobilového průmyslu, sportovního vybavení, nábytku nebo ochranných pomůcek a všech dalších výrobků, které musejí přesně pasovat na lidské tělo.

Výzkum vývoje tělesných proporcí je jedním z více než stovky vědeckých projektů, kterými se vědci z Česka mohou zabývat díky tomu, že mají Mendelovu polární stanici na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova.

Do Antarktidy vyrazila 20. expedice z Masarykovy univerzity

Věda a školy

Tučňáky z Antarktického poloostrova může zdecimovat agresivní ptačí chřipka. Odhalit ji pomohli Češi

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám