Hlavní obsah

Amatérský mykolog objevil na Pálavě houbu, která má růst jen v Severní Americe

Nález pozoruhodné podzemní houby si připsal amatérský mykolog na Milovické stráni v CHKO Pálava. Ve spolupráci s vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR ji identifikoval jako sesličku poduškovitou, která je přitom známá pouze z horských lesů na západě Spojených států a patří mezi vzácné a chráněné druhy. Tudíž nejen na jižní Moravě, ale i v celé Evropě se nyní našla poprvé.

Foto: MBÚ AV ČR

Seslička poduškovitá (Sedecula pulvinata)

Článek

Seslička je velká houba s podzemními či částečně podzemními plodnicemi, které mívají až šest centimetrů. Konkrétně druh Sedecula pulvinata, u kterého tuzemští vědci navrhují český překlad seslička poduškovitá, se však mimo Severní Ameriku dosud neobjevil.

Houbu v Česku našel amatérský mykolog Slavomír Valda a podle zástupců Akademie věd bylo hned jasné, že není podobná ničemu, co z našich končin známe. Následným studiem pomocí molekulárně genetických metod se ukázalo, že je to druh Sedecula pulvinata.

„Nález v teplé oblasti střední Evropy je velmi nečekaný a ukazuje, že tento druh není jen endemit (organismus, který vznikl a je rozšířen jen na určitém omezeném území a nikde jinde – pozn. red.) horských jehličnatých lesů západu USA, a má širší ekologické nároky,“ uvedl Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu AV ČR (MBÚ AV ČR), který spolupracuje s amatérskými mykology.

V plicích pacienta z Íránu objevili novou houbu. Pojmenovali ji po českém vědci

Věda a školy

„Jde tak o nový druh nejen naší, ale i evropské mykoflóry. Nové druhy hub se popisují, i z našeho území, poměrně často, nicméně téměř vždy jde o druhy mikroskopických hub,“ vysvětlil.

Doplnil ještě, že poněkud nesprávně je slovo „amatér“ spojováno s menší znalostí tematiky. „Řada amatérských mykologů jsou vynikající znalci hub. Pouze omezené laboratorní, časové a finanční možnosti často nedovolují dosáhnout mezinárodně uznávaných výstupů,“ zdůraznil Kolařík.

Světová databáze z ČR

Ke studiu rozšíření houby byla použita i databáze Globalfungi.com, kterou vytvořili vědci z MBÚ AV ČR. Zatímco dosavadní znalosti o rozšíření hub jsou založené na sběru plodnic či kultivaci, databáze obsahuje informace získané přímo z přírodních vzorků pomocí sekvenování veškeré přítomné houbové DNA (genetické informace), tedy bez nutnosti danou houbu přímo „vidět“.

Umožnuje tak získat daleko větší množství dat a také možnost studovat houby, které jen vzácně tvoří plodnice nebo je nejde kultivovat v laboratoři.

Foto: MBÚ AV ČR

Ukázka plodnic sesličky poduškovité

V případě sesličky se tak díky databázi navíc ukázalo, že tato houba není vázána jen na horské jehličnaté lesy západu USA, odkud je primárně známá, ale je možné ji najít i v listnatých lesích Spojených států či Kanady.

Akademie věd České republiky o nálezu z Pálavy a dalších nových zjištěních informovala v úterý v tiskové zprávě, mykologové o tom publikovali i odborný článek.

Češi sestavili celosvětový atlas rozšíření hub

Věda a školy

Čeští vědci zveřejnili největší světovou databázi mikroskopických hub

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám